wieprzowina z pomarańczami i serem w piekarniku

smakosze pokochają niesamowite połączenie smaków wieprzowiny i pomarańczy! Bardzo soczyste, pikantne, aromatyczne mięso ze skórką stopionego sera. Jakie to pyszne! To danie jest przygotowywane łatwo i szybko, równie szybko jedzone. Jeśli nie lubisz lekkiej goryczki w naczyniu, szczególnie ostrożnie obierz pomarańczowe plasterki z błon (to one mogą nadać potrawie niepożądaną gorycz). Czas gotowania jest wskazany, biorąc pod uwagę czas spędzony na marynowaniu mięsa (to właśnie ta procedura zajmuje główny czas gotowania tego dania).
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania przepisu. Oprócz wieprzowiny i pomarańczy weź cebulę, czarny pieprz, sól. Ser można wziąć jako twardy lub mieszankę twardego i kiełbasy. W takim przypadku twardy ser stopi się, a kiełbasa nada potrawie wędzony smak. Weź tylko kiełbasę, bez twardej-nie warto. Tym razem wziąłem tylko twardy ser.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy wieprzowinę i odcinamy nadmiar tłuszczu (jeśli w ogóle). Pokrój wieprzowinę na małe kawałki. Moje pomarańcze. Jeden-obieramy ze skórki i folii-przegród, kroimy na małe kawałki, wybierając nasiona z pomarańczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż kawałki wieprzowiny w emaliowanej lub szklanej misce, dodaj pokrojoną pomarańczę, sól i pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wieprzowinę z pomarańczami. Robimy to rękami, miażdżąc kawałki pomarańczy, aby dały sok. Przykrywamy naczynia pokrywką wieprzową i wkładamy na noc do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnego dnia kontynuujemy gotowanie. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Zetrzyj ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz drugą pozostałą pomarańczę i podziel na plasterki. Nasmaruj blachę do piekarnika oliwą z oliwek. Pierwszą warstwą rozprowadzamy cebulę pokrojoną w półpierścienie na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie układamy kawałki wieprzowiny razem z pomarańczami, w których marynowano wieprzowinę. Następnie między kawałkami wieprzowiny układamy świeże plastry pomarańczy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż starty ser na całej powierzchni wieprzowiny. Przykryj blachę do pieczenia wieprzowiną i pomarańczami kawałkiem folii, włóż do piekarnika, zmniejsz ogień do minimum (mam 100 stopni.) i gotujemy wieprzowinę przez dwie godziny, więc okaże się bardzo miękka. 15 minut przed końcem gotowania usuwamy folię i brązowiejemy na dużym ogniu, aby uzyskać złotą skórkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj wieprzowinę porcjami, na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy