skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania przepisu. Oprócz wieprzowiny i pomarańczy weź cebulę, czarny pieprz, sól. Ser można wziąć jako twardy lub mieszankę twardego i kiełbasy. W takim przypadku twardy ser stopi się, a kiełbasa nada potrawie wędzony smak. Weź tylko kiełbasę, bez twardej-nie warto. Tym razem wziąłem tylko twardy ser.
Krok 2:
Myjemy wieprzowinę i odcinamy nadmiar tłuszczu (jeśli w ogóle). Pokrój wieprzowinę na małe kawałki. Moje pomarańcze. Jeden-obieramy ze skórki i folii-przegród, kroimy na małe kawałki, wybierając nasiona z pomarańczy.
Krok 3:
Rozłóż kawałki wieprzowiny w emaliowanej lub szklanej misce, dodaj pokrojoną pomarańczę, sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wieprzowinę z pomarańczami. Robimy to rękami, miażdżąc kawałki pomarańczy, aby dały sok. Przykrywamy naczynia pokrywką wieprzową i wkładamy na noc do lodówki.
Krok 5:
Następnego dnia kontynuujemy gotowanie. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Zetrzyj ser.
Krok 6:
Obierz drugą pozostałą pomarańczę i podziel na plasterki. Nasmaruj blachę do piekarnika oliwą z oliwek. Pierwszą warstwą rozprowadzamy cebulę pokrojoną w półpierścienie na dnie.
Krok 7:
Następnie układamy kawałki wieprzowiny razem z pomarańczami, w których marynowano wieprzowinę. Następnie między kawałkami wieprzowiny układamy świeże plastry pomarańczy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 8:
Rozłóż starty ser na całej powierzchni wieprzowiny. Przykryj blachę do pieczenia wieprzowiną i pomarańczami kawałkiem folii, włóż do piekarnika, zmniejsz ogień do minimum (mam 100 stopni.) i gotujemy wieprzowinę przez dwie godziny, więc okaże się bardzo miękka. 15 minut przed końcem gotowania usuwamy folię i brązowiejemy na dużym ogniu, aby uzyskać złotą skórkę.
Krok 9:
Podawaj wieprzowinę porcjami, na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g