wołowina w sosie żurawinowym z winem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotowane mięso włożyć do worka na żywność, dodać dwie łyżki mąki, przyprawy, zawinąć.
cienko pokrój cebulę.
oliwa z oliwek (2 stół.l.) podgrzej na patelni. Dodaj wołowinę, smaż ze wszystkich stron. Połóż wołowinę na talerzu.
oliwa z oliwek (2 stół.l.) podgrzej w rondlu, włóż cebulę, smaż na złoty kolor. Włóż mięso. Dodaj wino, bulion, zagotuj, mieszając. Sól, pieprz.
zmniejsz ogień, przykryj szczelnie skrzydłem, gotuj przez półtorej godziny na małym ogniu. Wołowina powinna stać się delikatna.
po dodaj
sos żurawinowy
i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
wołowina w winie jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Sok żurawinowy - 46 kcal/100g