wołowina w sosie żurawinowym z winem

połączenie delikatnego mięsa i żurawiny-zawsze pyszne i oryginalne! Mogę krótko powiedzieć o tym mięsie-Super!!!!!!! Delikatne, pachnące!!!!! Rozpływa się w ustach!!! Pierwszy raz zrobiłam wołowinę w winie i oszalałam po pobraniu próbki!!! Nie ma więcej słów....
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 19 % 4 g
129 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

przygotowane mięso włożyć do worka na żywność, dodać dwie łyżki mąki, przyprawy, zawinąć.
cienko pokrój cebulę.
oliwa z oliwek (2 stół.l.) podgrzej na patelni. Dodaj wołowinę, smaż ze wszystkich stron. Połóż wołowinę na talerzu.
oliwa z oliwek (2 stół.l.) podgrzej w rondlu, włóż cebulę, smaż na złoty kolor. Włóż mięso. Dodaj wino, bulion, zagotuj, mieszając. Sól, pieprz.
zmniejsz ogień, przykryj szczelnie skrzydłem, gotuj przez półtorej godziny na małym ogniu. Wołowina powinna stać się delikatna.
po dodaj sos żurawinowy i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
wołowina w winie jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Sok żurawinowy - 46   kcal/100g

Podobne przepisy