domowe naleśniki
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie naleśników w domu. Podgrzej mleko. Dodaj sól, drożdże, cukier do jednej trzeciej mąki. Rozcieńczyć mlekiem, lekko ubić, pozostawić w cieple na pół godziny.
na teście pojawią się bąbelki.
ubij jajko, dodaj do ciasta. Wlej mąkę, włóż Rast.masło, wszystko wymieszaj.
smarujemy gorącą patelnię kawałkiem smalcu, smażymy naleśniki po obu stronach.
na teście pojawią się bąbelki.
ubij jajko, dodaj do ciasta. Wlej mąkę, włóż Rast.masło, wszystko wymieszaj.
smarujemy gorącą patelnię kawałkiem smalcu, smażymy naleśniki po obu stronach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g