Bigus z kiszonej kapusty z mielonym mięsem i kiełbasą

pyszne tradycyjne polskie danie ze świeżej i kiszonej kapusty! Wiele osób zna przepis na kuchnię rosyjską-duszoną białą kapustę z mięsem lub kiełbasą. Ale nie tylko nasz kraj ma w swojej kuchni podobne przepisy. Polska też lubi takie potrawy. Na przykład Bigus jest polski, ale w przeciwieństwie do zwykłego jest przygotowywany nie tylko ze świeżej białej kapusty, ale także z kiszonej jednocześnie, wędzonej i gotowanej kiełbasy jednocześnie. Ponadto do składu tego bigusa można dodać inne składniki mięsne, wędliny i inne, w zależności od dostępności i chęci.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 23 % 6 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Drobno posiekaj cebulę. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż na nim posiekaną cebulę i startą marchewkę, smaż, aż warzywa będą przezroczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mięso mielone, lepiej jest wziąć mięso mielone z mięsa grubszego, na przykład wołowina-wieprzowina, wtedy danie będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne, bogatsze. Wymieszaj smażenie i smaż przez około 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kiszoną kapustę na patelnię i smaż przez około 15 minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli wydaje się, że jest mało płynu, a warzywa się palą, możesz dodać trochę wody. W międzyczasie posiekaj świeżą białą kapustę w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeżą kapustę wysyłamy również na patelnię z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy z dodatkiem niewielkiej ilości wody (aby zakryła zawartość patelni do połowy) przez około 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowaną i wędzoną kiełbasę kroimy w małe kostki i dodajemy do patelni z warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ząbki czosnku są obrane z folii i drobno posiekane, można je przepuścić przez prasę do czosnku. Kto nie lubi czosnku, może go nie dodawać, ale nadaje potrawie swój smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie spłucz suszone śliwki, lepiej trzymać je trochę we wrzącej wodzie, aby usunąć szkodliwe zanieczyszczenia i trochę je ugotować, pokrój suszone śliwki na małe kawałki. Czosnek i suszone śliwki są wysyłane na patelnię. dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Ale danie nie powinno być zbyt suche, bulion na patelni powinien pozostać, w przeciwnym razie Bigus nie będzie smaczny. Podajemy Bigus Polski ze świeżo upieczonym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy