skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Drobno posiekaj cebulę. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż na nim posiekaną cebulę i startą marchewkę, smaż, aż warzywa będą przezroczyste.
Krok 2:
Dodaj mięso mielone, lepiej jest wziąć mięso mielone z mięsa grubszego, na przykład wołowina-wieprzowina, wtedy danie będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne, bogatsze. Wymieszaj smażenie i smaż przez około 15 minut.
Krok 3:
Dodaj kiszoną kapustę na patelnię i smaż przez około 15 minut na średnim ogniu.
Krok 4:
Jeśli wydaje się, że jest mało płynu, a warzywa się palą, możesz dodać trochę wody. W międzyczasie posiekaj świeżą białą kapustę w cienkie paski.
Krok 5:
Świeżą kapustę wysyłamy również na patelnię z warzywami, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy z dodatkiem niewielkiej ilości wody (aby zakryła zawartość patelni do połowy) przez około 20 minut.
Krok 6:
Gotowaną i wędzoną kiełbasę kroimy w małe kostki i dodajemy do patelni z warzywami.
Krok 7:
Ząbki czosnku są obrane z folii i drobno posiekane, można je przepuścić przez prasę do czosnku. Kto nie lubi czosnku, może go nie dodawać, ale nadaje potrawie swój smak.
Krok 8:
Dokładnie spłucz suszone śliwki, lepiej trzymać je trochę we wrzącej wodzie, aby usunąć szkodliwe zanieczyszczenia i trochę je ugotować, pokrój suszone śliwki na małe kawałki. Czosnek i suszone śliwki są wysyłane na patelnię. dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Ale danie nie powinno być zbyt suche, bulion na patelni powinien pozostać, w przeciwnym razie Bigus nie będzie smaczny. Podajemy Bigus Polski ze świeżo upieczonym chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g