skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przyjaciel podzielił się ze mną przepisem kulinarnym – chebureki budyniowe, które są smażone szybciej niż zwykle i których smak jest znacznie lepszy.
wlej wodę do rondla, dodaj do niego olej roślinny i sól. Następnie doprowadzić do wrzenia, mieszając. Jak tylko się zagotuje, natychmiast usuń i dodaj mąkę pszenną-połowę. W tym samym czasie wszystko szybko wymieszaj. Używam do tego miksera. Na koniec wbij jedno jajko do ciasta i ponownie wymieszaj.
przesiej drugą szklankę mąki na stół zjeżdżalnią, rozłóż ciasto na środku. I ugniataj go rękami. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i umiarkowanie ciasne. Ciasto powinno stać przez co najmniej godzinę. Nie musisz wkładać go do lodówki.
po pokrojeniu i rozwałkowaniu ciasta na osobne koła. Z boku rozprowadzamy przygotowane i przyprawione wszystkie niezbędne mięso mielone. Tworzymy cheburek, ściskamy krawędzie i przechodzimy wzdłuż nich widelcem, aby uzyskać prążkowane wzory.
smażyć surowe czebureki w dużej ilości oleju na patelni lub w głębokim tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g