naleśniki z papieru ryżowego z pieczarkami

niesamowicie pyszne naleśniki warto włączyć do rodzinnego menu! Miłośnikom kuchni azjatyckiej przedstawiam prosty przepis kulinarny, który spodoba się wielu gospodyniom domowym. Naleśniki ryżowe będą doskonałą przekąską na każdą ucztę, to jedzenie jest lekkie, satysfakcjonujące i oryginalne — z pewnością spodoba się Twoim gościom i domownikom. Papier ryżowy można znaleźć w każdym supermarkecie w dziale "japońskim", a składniki nadzienia są w sprzedaży przez cały rok.
holgazanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 48 % 11 g
126 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A grzyby są małymi płytkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw usmaż grzyby,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Namocz arkusz ryż.papier w wodzie, kładziemy na nim nadzienie, ostrożnie robimy rolkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

cebulę i grzyby do nadzienia należy umyć i obrać. Cebulę kroimy w półpierścienie, a grzyby w małe talerze. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, najpierw usmaż grzyby, a następnie dodaj cebulę.

bierzemy arkusz papieru ryżowego, układamy go na płaskiej powierzchni i zwilżamy po obu stronach zimną wodą. Po kilku minutach, gdy arkusz jest namoczony, możesz rozłożyć nadzienie. Objętość nadzienia każda gospodyni domowa jest określana dla siebie-dla kogo więcej, dla kogo mniej-najważniejsze jest to, że arkusz zwija się w gęstą rolkę.

powstałe bułki należy smażyć na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Aby usunąć nadmiar tłuszczu po smażeniu, gotowe bułki należy ułożyć na ręczniku papierowym.

gotowe naleśniki ryżowe podawaj ze śmietaną i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papier ryżowy - 333   kcal/100g

Podobne przepisy