skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cebulę i grzyby do nadzienia należy umyć i obrać. Cebulę kroimy w półpierścienie, a grzyby w małe talerze. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, najpierw usmaż grzyby, a następnie dodaj cebulę.
bierzemy arkusz papieru ryżowego, układamy go na płaskiej powierzchni i zwilżamy po obu stronach zimną wodą. Po kilku minutach, gdy arkusz jest namoczony, możesz rozłożyć nadzienie. Objętość nadzienia każda gospodyni domowa jest określana dla siebie-dla kogo więcej, dla kogo mniej-najważniejsze jest to, że arkusz zwija się w gęstą rolkę.
powstałe bułki należy smażyć na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Aby usunąć nadmiar tłuszczu po smażeniu, gotowe bułki należy ułożyć na ręczniku papierowym.
gotowe naleśniki ryżowe podawaj ze śmietaną i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papier ryżowy - 333 kcal/100g