grzanki z jajkiem i mlekiem
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek pokrój chleb na proste kawałki,a następnie pokrój każdy z kawałków na pół. Jednocześnie podgrzej patelnię olejem. Następnie wlej mleko do głębokiego talerza i namocz kawałki chleba w mleku. Chleb, który namoczyłeś w mleku, połóż na patelni i usmaż. Gdy chleb jest usmażony z jednej strony (nie zapomnij dodać soli!), następnie odwróć go, Posol i ubij jajko w taki sposób, aby żółtko zachowało się w całości. Jajka też nie należy zapominać o soli. Ponieważ grzanki podczas gotowania posolisz trzy razy, więc dodaj trochę soli. Smażyć jajko do miękkości, przykryć patelnię pokrywką. Jedzenie jest gotowe!
aby zrobić grzanki z jajkiem, możesz wziąć nie tylko świeży chleb, ale także czerstwy. Jeśli nie masz mleka, możesz spryskać chleb wodą, ale nie moczyć chleba w wodzie.
aby zrobić grzanki z jajkiem, możesz wziąć nie tylko świeży chleb, ale także czerstwy. Jeśli nie masz mleka, możesz spryskać chleb wodą, ale nie moczyć chleba w wodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g