grzanki z jajkiem i mlekiem

wspaniała wersja przepisu na najdelikatniejsze grzanki na śniadanie! W tym artykule zdradzimy sekret robienia grzanek z jajkiem. To danie to wspaniałe śniadanie. Przepis kulinarny został zaczerpnięty z książki kucharskiej. Według tego przepisu przygotowało kilka tysięcy osób. Sugerujemy, abyś spróbował przygotować to jutro w domu.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 52 % 24 g
270 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
na początek pokrój chleb na proste kawałki,a następnie pokrój każdy z kawałków na pół. Jednocześnie podgrzej patelnię olejem. Następnie wlej mleko do głębokiego talerza i namocz kawałki chleba w mleku. Chleb, który namoczyłeś w mleku, połóż na patelni i usmaż. Gdy chleb jest usmażony z jednej strony (nie zapomnij dodać soli!), następnie odwróć go, Posol i ubij jajko w taki sposób, aby żółtko zachowało się w całości. Jajka też nie należy zapominać o soli. Ponieważ grzanki podczas gotowania posolisz trzy razy, więc dodaj trochę soli. Smażyć jajko do miękkości, przykryć patelnię pokrywką. Jedzenie jest gotowe!

aby zrobić grzanki z jajkiem, możesz wziąć nie tylko świeży chleb, ale także czerstwy. Jeśli nie masz mleka, możesz spryskać chleb wodą, ale nie moczyć chleba w wodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy