skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przesiać mąkę przez sito do średniej wielkości rondla, dodać kminek, cukier, kolendrę, drożdże i sól. Pośrodku tej mieszanki robię zagłębienie, w którym wlewam oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Wszystko to mieszam szpatułką teflonową, aż będzie lepka, a po starannym ugniataniu ręcznie. Posypuję mąką deskę do krojenia i kładę na niej ciasto i mieszam przez kilkanaście minut, aż będzie całkowicie jednorodna i elastyczna. Następnie robię kulkę z ciasta, którą wkładam do rondla i przykrywam ręcznikiem nasączonym wodą. Ciasto umieszczam w ciepłym miejscu na około godzinę. Ponownie posyp dużą deskę do krojenia mąką i ponownie zagniataj ciasto, spłaszczając je ręką. Dzielę go na dziesięć małych kawałków, z których wałkiem do ciasta rozwałkowuję małe ciasta pita. Ciasta przykrywam lekko wilgotnym ręcznikiem i trzymam w ten sposób przez około dwadzieścia minut. Podgrzewam patelnię, smaruję ją olejem i smażymy każdy chleb pita na patelni, przykryty pokrywką przez kilka minut z każdej strony. Gotowa strona powinna stać się różowo-złota. Kiedy wszystkie pita są gotowe, pozwól im ostygnąć. Zwykle podaję z ostrym serem i dużą ilością zieleni. Niesamowicie pyszne jedzenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g