domowy chleb pita cienki

bardzo prosty i łatwy przepis na pyszny domowy chleb pita! Domowy chleb pita jest bardzo prosty w przygotowaniu. Byłem nawet zaskoczony, jak proste, gdy przyjaciel pokazał mi, jak go upiec i własnoręcznie zapisał mi prosty przepis kulinarny, którym podzielę się z wami z satysfakcją.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 79 % 45 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

najpierw przesiać mąkę przez sito do średniej wielkości rondla, dodać kminek, cukier, kolendrę, drożdże i sól. Pośrodku tej mieszanki robię zagłębienie, w którym wlewam oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Wszystko to mieszam szpatułką teflonową, aż będzie lepka, a po starannym ugniataniu ręcznie. Posypuję mąką deskę do krojenia i kładę na niej ciasto i mieszam przez kilkanaście minut, aż będzie całkowicie jednorodna i elastyczna. Następnie robię kulkę z ciasta, którą wkładam do rondla i przykrywam ręcznikiem nasączonym wodą. Ciasto umieszczam w ciepłym miejscu na około godzinę. Ponownie posyp dużą deskę do krojenia mąką i ponownie zagniataj ciasto, spłaszczając je ręką. Dzielę go na dziesięć małych kawałków, z których wałkiem do ciasta rozwałkowuję małe ciasta pita. Ciasta przykrywam lekko wilgotnym ręcznikiem i trzymam w ten sposób przez około dwadzieścia minut. Podgrzewam patelnię, smaruję ją olejem i smażymy każdy chleb pita na patelni, przykryty pokrywką przez kilka minut z każdej strony. Gotowa strona powinna stać się różowo-złota. Kiedy wszystkie pita są gotowe, pozwól im ostygnąć. Zwykle podaję z ostrym serem i dużą ilością zieleni. Niesamowicie pyszne jedzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy