pikantne kalmary w marynacie czosnkowo-pomidorowej

pikantne kalmary dla miłośników owoców morza! Zgodnie z tym przepisem są miękkie, delikatne, o doskonałym smaku. Szybko się gotują, serwują wspaniałą przekąskę. Bardzo przydatne i satysfakcjonujące. Gotuj takie pyszne w domu!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 15 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 10 % 2 g
94 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z kalmarów można przygotować wiele różnych potraw: przekąski, sałatki, zupy. W tym samym przepisie powiem Ci, jak gotować marynowane kalmary. Bierzemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty wymieszaj ocet, olej, posiekany czosnek, pieprz, koncentrat pomidorowy, sól, kolendrę, cukier. Nie zapomnij dodać gałki muszkatołowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Myjemy kalmary, a następnie usuwamy folie i chitynowe płytki, suszymy. Następnie przecinamy tusze, rozkładamy je i wykonujemy kilka nacięć w kształcie krzyża od wewnątrz. Pokrój miąższ na szerokie, długie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie kalmary należy włożyć do marynaty i przechowywać na zimno przez kilka godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane kalmary są pieczone na grillu przez pięć minut. Jak widać, przepis kulinarny jest dość prosty. Marynowane kalmary należy podawać na gorąco z koperkiem, natką pietruszki i plasterkami cytryny.

kałamarnica jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale także bardzo zdrowa. Nie bez powodu koneserzy owoców morza po prostu uwielbiają tego mięczaka. Kałamarnice dostarczają organizmowi białka tyle samo, co ryby - 16%. Oznacza to przydatne białko niezbędne do prawidłowego rozwoju masy mięśniowej. Również w tym mięczaku znajdują się minerały i pierwiastki śladowe, w tym jod, fosfor i selen. Kalmary są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3, B6 i B12. Kalmary zawierają kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy-kwasy tłuszczowe kompleksu omega-3, które normalizują pracę układu odpornościowego, krążenia i hormonalnego. Kwasy te pomagają obniżyć ciśnienie krwi i minimalizują ryzyko miażdżycy. Kałamarnica jest naturalnym źródłem miedzi, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu i hemoglobiny w organizmie. I to nie wszystkie zalety tego mięczaka. Ogólnie rzecz biorąc, gotuj marynowane kalmary i jedz je ze smakiem, a jednocześnie z korzyścią dla organizmu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy