skład / składniki
gotowanie krok po kroku
tortilla MIODOWA to bardzo sycący i pyszny posiłek, który doskonale nadaje się na śniadanie lub deser na herbatę. Jej przepis kulinarny widziałem kiedyś w telewizji i od tego czasu regularnie gotuję dla mojej rodziny.
przede wszystkim musimy zrobić ciasto. Aby to zrobić, włóż miód i sól do miski, zalej pół szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Następnie, nie przestając mieszać, dodaj najpierw jajko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec sezam opiekany na suchej patelni. Powstałą masę należy zagnieść w cieście, zwinąć kiełbasą, którą pokroić na kawałki o długości 3-4 cm. Rozwałkuj każdy kawałek na małe ciasto, które można rozłożyć na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym.
W przypadku syropu podgrzej cukier w rondlu z wodą, aż cukier całkowicie się rozpuści, a po lekkim schłodzeniu zanurz tortille pojedynczo. Jeśli jednocześnie lekko naciskasz ciasta, są one bardziej nasycone syropem i stają się jeszcze smaczniejsze.
w ten sposób otrzymasz pyszny deser na herbatę, który można wykorzystać jako pełne śniadanie. Po prostu polizaj palce!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g