kurczak w słodkim sosie
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
nie określam, ile wziąć, ponieważ po ugotowaniu tego dania kilka razy sam zorientujesz się, co jest. Najważniejszą rzeczą w jedzeniu nie jest normalizacja składników, ale smak efektu końcowego. Ten przepis kulinarny można zrobić w przeddzień Nowego Roku lub innych dużych, a nie tak bardzo, wakacji. Kurczak w słodkim sosie jest zawsze aktualny, zarówno w święta, jak iw dni powszednie.
przede wszystkim otwieramy gruszki, wyjmujemy je z soku i dajemy Większość na rozdarcie dzieciom, resztę kroimy na mniejsze. Dodaj taką samą ilość wody i octu do pozostałego soku, łyżki cukru 5, sos sojowy do smaku, kilka łyżek keczupu, wszystko dokładnie wymieszaj. Pokrój filet z kurczaka na porcje. Natrzyj go mieszanką soli, pieprzu i startego czosnku. Smażyć na patelni na złoty kolor. Wlać połowę sosu ze słoika, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W tym czasie pokrój cebulę na półpierścienie, a paprykę na kostki. W pozostałym sosie dodaj 2 łyżki. mąkę, wlać na patelnię, włożyć gruszkę, cebulę i paprykę. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Podaję na stole z gotowanym ryżem, idzie z hukiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.
przede wszystkim otwieramy gruszki, wyjmujemy je z soku i dajemy Większość na rozdarcie dzieciom, resztę kroimy na mniejsze. Dodaj taką samą ilość wody i octu do pozostałego soku, łyżki cukru 5, sos sojowy do smaku, kilka łyżek keczupu, wszystko dokładnie wymieszaj. Pokrój filet z kurczaka na porcje. Natrzyj go mieszanką soli, pieprzu i startego czosnku. Smażyć na patelni na złoty kolor. Wlać połowę sosu ze słoika, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W tym czasie pokrój cebulę na półpierścienie, a paprykę na kostki. W pozostałym sosie dodaj 2 łyżki. mąkę, wlać na patelnię, włożyć gruszkę, cebulę i paprykę. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Podaję na stole z gotowanym ryżem, idzie z hukiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g