kurczak w słodkim sosie

miłośnicy kurczaków docenią! Proste, szybkie i szalenie apetyczne!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 35 % 7 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
nie określam, ile wziąć, ponieważ po ugotowaniu tego dania kilka razy sam zorientujesz się, co jest. Najważniejszą rzeczą w jedzeniu nie jest normalizacja składników, ale smak efektu końcowego. Ten przepis kulinarny można zrobić w przeddzień Nowego Roku lub innych dużych, a nie tak bardzo, wakacji. Kurczak w słodkim sosie jest zawsze aktualny, zarówno w święta, jak iw dni powszednie.
przede wszystkim otwieramy gruszki, wyjmujemy je z soku i dajemy Większość na rozdarcie dzieciom, resztę kroimy na mniejsze. Dodaj taką samą ilość wody i octu do pozostałego soku, łyżki cukru 5, sos sojowy do smaku, kilka łyżek keczupu, wszystko dokładnie wymieszaj. Pokrój filet z kurczaka na porcje. Natrzyj go mieszanką soli, pieprzu i startego czosnku. Smażyć na patelni na złoty kolor. Wlać połowę sosu ze słoika, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W tym czasie pokrój cebulę na półpierścienie, a paprykę na kostki. W pozostałym sosie dodaj 2 łyżki. mąkę, wlać na patelnię, włożyć gruszkę, cebulę i paprykę. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Podaję na stole z gotowanym ryżem, idzie z hukiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy