Schab z kością w piekarniku

smak najdelikatniejszego, soczystego mięsa doprowadza do szału... Schab w piekarniku, smaczny, wysokokaloryczny. Starałem się, aby wyglądała solidnie i elegancko. Zdecydowanie polecam nie zapomnieć o przyprawach, a zwłaszcza tymianku z anyżem.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 21 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 12 % 5 g
269 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
jeśli chcesz ugotować bardzo smaczne mięso i masz czas, to jest wspaniały przepis na pieczony schab z czosnkiem i anyżem!

pokrój schab, aby uzyskać kawałki mięsa na kości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Sól i pieprz mięso. Podgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek na patelni. Smaż mięso ze wszystkich stron. Po pierwsze, zachowa soczystość, a po drugie da piękną złotą skórkę! Połóż boczek po obu stronach mięsa, dzięki czemu schab będzie delikatny podczas pieczenia. W naczyniu do pieczenia ułożyć zmiażdżone ząbki czosnku, grubo posiekany koper włoski, anyż i gałązki tymianku, a na wierzch ułożyć mięso, polewając je sokiem utworzonym na patelni po usmażeniu. Ale to nie wszystko, nie spiesz się, aby umyć patelnię, ale po prostu wlej do niej szklankę wody i podpal. Podczas podgrzewania zeskrob skaramelizowane soki drewnianą szpatułką. Dodaj powstały płyn do mięsa. Teraz przykryj formę dwoma arkuszami folii i wyślij do piekarnika na 2 godziny. Zaleca się podlewanie mięsa sokiem z dna formy co 30 minut, aby mięso nie wyschło. Włóż gotowe mięso do naczyń i przykryj. Teraz musimy przygotować sos do mięsa. Formę, w której pieczeliśmy nasz schab, podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie powtarzamy czynności drewnianą szpatułką. W takim przypadku musisz zmiażdżyć zmiękczony czosnek i koper włoski. Wszystko można przepuścić przez sito wraz z warzywami, zamieniając je w puree. Następnie dodaj musztardę, ponownie podpal i doprowadź do pożądanej gęstości. Kawałki schabu uwolnić od boczku, ułożyć na półmisku i podawać z sosem!


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy