kulki ziemniaczane do mięsa

pyszne, różowe, przepyszne kulki ziemniaczane! Polecamy! Uwielbiam gotować dania z ziemniaków i chcę podzielić się z wami przepisem na kulki ziemniaczane. Jeśli masz dość smażonych ziemniaków lub ziemniaków w mundurkach i masz czas, spróbuj zadowolić siebie i swoją rodzinę tym posiłkiem.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 45 % 15 g
197 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

najpierw weź ziemniaki, obierz je i ugotuj, aby były prawie gotowe. Nie czekaj, aż całkowicie ostygnie, ale natychmiast zetrzyj go jak na tłuczone ziemniaki. Rozpuść masło i dodaj do ziemniaków. Oprócz oleju włóż do niego jeszcze surowe jajko kurze i dopraw solą oraz czarnym i czerwonym pieprzem do smaku. Dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz robimy kulki z masy ziemniaczanej i panierujemy je w mące pszennej lub bułce tartej. Rozgrzej oliwę lub olej słonecznikowy na głębokiej patelni i smaż kulki ziemniaczane na złoty kolor. Gdy będą gotowe, podajemy na stole, posypując drobno posiekanymi ziołami i polewając świeżą śmietaną. To danie można jeść zarówno jako niezależne, jak i jako dodatek do mięsa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy