kulki ziemniaczane do mięsa
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw weź ziemniaki, obierz je i ugotuj, aby były prawie gotowe. Nie czekaj, aż całkowicie ostygnie, ale natychmiast zetrzyj go jak na tłuczone ziemniaki. Rozpuść masło i dodaj do ziemniaków. Oprócz oleju włóż do niego jeszcze surowe jajko kurze i dopraw solą oraz czarnym i czerwonym pieprzem do smaku. Dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz robimy kulki z masy ziemniaczanej i panierujemy je w mące pszennej lub bułce tartej. Rozgrzej oliwę lub olej słonecznikowy na głębokiej patelni i smaż kulki ziemniaczane na złoty kolor. Gdy będą gotowe, podajemy na stole, posypując drobno posiekanymi ziołami i polewając świeżą śmietaną. To danie można jeść zarówno jako niezależne, jak i jako dodatek do mięsa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g