shawarma jagnięca z mielonym mięsem

aromatyczne danie przypadnie do gustu każdemu!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 2 h 35 min

a jak tylko to jedzenie nie jest nazywane w Rosji - zarówno "shawarma", jak i "shaverma". Chociaż w rzeczywistości arabska nazwa to "szwarma", A turecka"Doner Kebab". A do przygotowania tego dania potrzebujesz specjalnego sprzętu. Ponieważ nie każda kuchnia ma taką, oferujemy przepis kulinarny, który naśladuje smak prawdziwego kebaba donerowego, ale nie wymaga żadnych urządzeń.
pokrój mięso jak na cienkie steki i pokonaj je, aż zamieni się w cienkie arkusze. Wlać oliwę z oliwek i jogurt lub mleko, posypać przyprawami i pozostawić do marynowania przez dwie godziny.
cebulę przewijamy w blenderze do stanu kleiku i mieszamy z mięsem mielonym. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. Bierzemy prostokątny kształt z wysokimi krawędziami, jak w przypadku chleba. Pokrywamy go folią i zaczynamy układać mięso. Pierwsza warstwa, kilka liści steku, następnie cienka warstwa mięsa mielonego, a następnie ponownie stek. I tak dalej, aż skończą się składniki. Pierwsza i ostatnia warstwa powinny pochodzić ze steku. Wszystko, co się okazało, jest dokręcane folią, mocno ubijane i wysyłane do zamrażarki w celu zamrożenia na około jeden dzień.
na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego (jak podczas smażenia naleśników), odetnij cienkie kawałki częściowo rozmrożonego donera i usmaż je.
podawaj z warzywami. Możesz wypełnić pita tym mięsem lub zawinąć w chleb pita.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy