gulasz z piersi kurczaka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc zaczynamy przygotowywać to drugie danie od obierania cebuli i krojenia jej w cienkie pierścienie. Następnie bierzemy bułgarską paprykę, myjemy ją, ostrożnie usuwamy nasiona i kroimy w małe kostki. Teraz bierzemy piersi z kurczaka, myjemy je dobrze, suszymy ręcznikiem kuchennym i kroimy na nie duże kawałki. Następnie wymieszaj skrobię ziemniaczaną w suchym białym winie. Smażyć filet z kurczaka na patelni na oleju roślinnym do połowy ugotowanego. Następnie dodaj bulion z kurczaka, przygotowaną cebulę i paprykę do kurczaka. Dobrze wymieszaj całą masę i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut na dużym ogniu pod pokrywką. Po tym czasie dodajemy Wino i skrobię i gotujemy danie przez około 3-4 minuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g