kalmary z cebulą i czosnkiem
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek bierzemy mrożone kalmary, wkładamy je do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po rozmrożeniu owoców morza spuść wodę i obierz kalmary. Następnie myjemy je dobrze pod bieżącą zimną wodą. Teraz obieramy cebulę, kroimy w półpierścienie i smażymy na patelni na oleju roślinnym przez około 10 minut. Kilka minut przed gotowością cebuli dodaj czosnek pokrojony w płatki. Następnie włóż kalmary pokrojone w cienkie pierścienie do pojemnika z cebulą i czosnkiem, sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw do smażenia na dużym ogniu, mieszając, przez około 2 minuty, a następnie natychmiast zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Gdy danie zostanie zaparzone, można je podać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g