kalmary z cebulą i czosnkiem

oryginalna przekąska dla miłośników owoców morza! Moja mama mieszka 3000 kilometrów ode mnie. często z nią dzwonimy i między innymi dzielimy się kulinarnymi przepisami na nowe jedzenie. W zeszłym tygodniu opowiedziała o daniu smażone kalmary. wydawało mi się to bardzo interesujące i na pewno smaczne, więc bez wahania ugotowałem go i muszę powiedzieć, że nie żałowałem. Mówię Ci, jak przygotować tę przekąskę.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 9 % 2 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

na początek bierzemy mrożone kalmary, wkładamy je do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po rozmrożeniu owoców morza spuść wodę i obierz kalmary. Następnie myjemy je dobrze pod bieżącą zimną wodą. Teraz obieramy cebulę, kroimy w półpierścienie i smażymy na patelni na oleju roślinnym przez około 10 minut. Kilka minut przed gotowością cebuli dodaj czosnek pokrojony w płatki. Następnie włóż kalmary pokrojone w cienkie pierścienie do pojemnika z cebulą i czosnkiem, sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw do smażenia na dużym ogniu, mieszając, przez około 2 minuty, a następnie natychmiast zdejmij z ognia i przykryj pokrywką. Gdy danie zostanie zaparzone, można je podać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy