kapusta z mielonym mięsem i borowikami

bardzo smaczne danie, którego nie można oderwać!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

urodziny i uroczystości rodzinne słyną z obfitego jedzenia i mnóstwa gości. A jeśli na stole pojawi się niezwykłe, ale smaczne danie kapusta z mięsem mielonym i borowikami, zapewniony jest pełny dom. Niezwykłe jest to, że zgodnie z przepisem do przygotowania potrawy potrzebna jest cała główka kapusty.
musisz przygotować główkę kapusty: usuń górną warstwę liści, pozostawiając tylko te, które są ciasno dopasowane. Możesz wyciąć pień i wyciąć wokół niego rdzeń, ale ostrożnie, aby uzyskać jakby puste naczynie.
drobno posiekaj ugotowane grzyby i dodaj do mięsa mielonego.
wszystko, co wycięto z rdzenia, jest mielone i mieszane z gotowym mięsem mielonym. Wypełniamy nim główkę kapusty, ubijamy, aby nie było pustek. Teraz pamiętaj, że zostały nam górne liście kapusty. Tutaj przykrywamy mięso mielone, a aby się trzymały, zawiążemy główkę kapusty nitkami.
będziemy potrzebować sosu z jarmużu. Smażyć cebulę, startą marchewkę, posiekane pomidory na oleju, dodać kilka łyżek keczupu i trochę wody. Bierzemy patelnię do wielkości główki kapusty, wlewamy do niej sos, dodajemy wodę, aby ukryć główkę kapusty i dusimy, zamykając pokrywkę. Okresowo podlewaj sos na wierzchu.
podawaj kapustę w całości, a następnie pokrój jak arbuz w plasterki, polej sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy