skład / składniki
metoda gotowania
urodziny i uroczystości rodzinne słyną z obfitego jedzenia i mnóstwa gości. A jeśli na stole pojawi się niezwykłe, ale smaczne danie kapusta z mięsem mielonym i borowikami, zapewniony jest pełny dom. Niezwykłe jest to, że zgodnie z przepisem do przygotowania potrawy potrzebna jest cała główka kapusty.
musisz przygotować główkę kapusty: usuń górną warstwę liści, pozostawiając tylko te, które są ciasno dopasowane. Możesz wyciąć pień i wyciąć wokół niego rdzeń, ale ostrożnie, aby uzyskać jakby puste naczynie.
drobno posiekaj ugotowane grzyby i dodaj do mięsa mielonego.
wszystko, co wycięto z rdzenia, jest mielone i mieszane z gotowym mięsem mielonym. Wypełniamy nim główkę kapusty, ubijamy, aby nie było pustek. Teraz pamiętaj, że zostały nam górne liście kapusty. Tutaj przykrywamy mięso mielone, a aby się trzymały, zawiążemy główkę kapusty nitkami.
będziemy potrzebować sosu z jarmużu. Smażyć cebulę, startą marchewkę, posiekane pomidory na oleju, dodać kilka łyżek keczupu i trochę wody. Bierzemy patelnię do wielkości główki kapusty, wlewamy do niej sos, dodajemy wodę, aby ukryć główkę kapusty i dusimy, zamykając pokrywkę. Okresowo podlewaj sos na wierzchu.
podawaj kapustę w całości, a następnie pokrój jak arbuz w plasterki, polej sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g