skład / składniki
metoda gotowania
z owoców morza na szczególną uwagę zasługują kalmary. Przygotowywane są z nich różne potrawy kulinarne. Gotowanie kalmarów nie zajmuje dużo czasu, wystarczy trzy minuty. A smak podczas duszenia doskonale podkreśli śmietana. Właśnie znalazłem ten przepis. Na ławce, na pobliskim skwerze. Leżał samotny zeszyt, na okładce było napisane "pyszne jedzenie", a w zeszycie kilka przepisów kulinarnych. Jednym z nich są kalmary nadziewane warzywami. Bardzo podobał mi się wynik.
drobno posiekaj kapustę, pokrój wędzony smalec w kostkę. Przygotuj grzyby, cebulę i każdą rybę morską bez kości. Cebulę należy drobno posiekać. Podgrzej patelnię i smaż kapustę, cebulę, rybę i marchewkę na smalcu
tusze kałamarnic należy umyć, usunąć folię i wszystkie wnętrzności.
posiekaj pomidora na małe kawałki, zrób to samo z czosnkiem. Wymieszaj z pieczonymi warzywami, posyp przyprawami i smaż przez 7 minut. Masz mięso mielone. Napełnij tym mielonym kałamarnicą, włóż tusze do naczynia do duszenia, wlej delikatną śmietanę, dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty po ugotowaniu.
teraz "znaleziony" jest gotowy. Podawać posypane drobno posiekaną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal / 100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g