skład / składniki
gotowanie krok po kroku
moja mama jest wielką mistrzynią gotowania kurczaka. Kiedy mój mąż i ja odwiedzamy moich rodziców, mama zawsze zaskakuje nas kolejnym przysmakiem przygotowanym z tego ptaka. Kilka dni temu odwiedziliśmy ją ponownie i spróbowaliśmy po prostu niesamowitego dania: kurczaka w cieście. Oczywiście szczegółowo poznałem cały przepis kulinarny tego drugiego dania i teraz spieszę się, aby się z Tobą podzielić. Zaczynamy więc od podzielenia piersi z kurczaka na dwa duże i dwa małe kawałki fileta z kurczaka. Dwa małe kawałki wkładamy do mocnej torby i dobrze bijemy. Duże kawałki kroimy na około 3-4 części, a także dobrze bijemy w mocnej torbie. Teraz przygotowany filet z kurczaka sól i pieprz do smaku. Przejdźmy teraz do robienia ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj jajko, majonez, sól i mąkę, wszystko dobrze wymieszaj. Teraz zanurz każdy kawałek kotleta w tym cieście i umieść na patelni z gorącym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gdy cały kurczak jest gotowy, umieść go na talerzu z sałatą i ziołami i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g