krewetki królewskie z ananasem, pomidorami i papryką
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
krewetki zalać wrzącą wodą przez 5 minut, po oczyszczeniu. Obrane krewetki smażyć na patelni z olejem na piękną skórkę, sól prawie przed końcem smażenia.
posiekaj paprykę, cebulę, ananasy w puszkach i pomidory (lepiej je obrać). Cebulę smażyć na oleju na złoty kolor, dodać do niej paprykę, lekko podsmażyć, a następnie ułożyć ananasy, pomidory. Wszystko posolić i wymieszać. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do pół godziny na małym ogniu. Na samym końcu dodaj zmielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
wyłącz ogień i dodaj krewetki do sosu bez mieszania. Przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie podawaj z dodatkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g