krewetki królewskie z ananasem, pomidorami i papryką

bardzo apetyczny i pyszny! To, co zalecił lekarz! Krewetki z pomidorami to nowoczesne danie, którego kulinarny przepis znalazłem po tym, jak miałem okazję spróbować tego dania. Nie powiem, że każdy lubi takie jedzenie (na przykład mój mąż kategorycznie go odrzucił, ale tylko dlatego, że nie lubi krewetek), ale mimo to warto spróbować. Koneserzy kuchni rybnej będą zachwyceni. Danie okazuje się ostre, bardzo orzeźwiające. Dobrze jest podawać z dodatkami z gotowanego ryżu.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 22 % 4 g
98 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

krewetki zalać wrzącą wodą przez 5 minut, po oczyszczeniu. Obrane krewetki smażyć na patelni z olejem na piękną skórkę, sól prawie przed końcem smażenia.
posiekaj paprykę, cebulę, ananasy w puszkach i pomidory (lepiej je obrać). Cebulę smażyć na oleju na złoty kolor, dodać do niej paprykę, lekko podsmażyć, a następnie ułożyć ananasy, pomidory. Wszystko posolić i wymieszać. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do pół godziny na małym ogniu. Na samym końcu dodaj zmielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
wyłącz ogień i dodaj krewetki do sosu bez mieszania. Przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie podawaj z dodatkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy