skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w czasach studenckich, kiedy mieszkałem w akademiku i zwykle nie było dużo czasu i pieniędzy na gotowanie, często robiliśmy paluszki krabowe w cieście. Jeśli trochę fantazjujesz i wyczarujesz przepis, to jedzenie okazuje się dość niezwykłe i smaczne. Weź więc rozmrożone paluszki krabowe, Dodaj do nich sól i pieprz do smaku, posyp olejem roślinnym i sokiem z cytryny i pozostaw do namoczenia w lodówce na pół godziny. Z mąki, jajek i mleka przygotujemy ciasto na patyki. Teraz podgrzej olej roślinny na patelni, zanurz paluszki krabowe w cieście i smaż na złoty kolor. Dla specjalnej pikanterii przygotujemy dla nich sos. Do sosu bierzemy majonez, mieszamy go ze śmietaną, posiekanym piklem, cebulą, czosnkiem i musztardą do smaku. Na wierzchu sosu można dodać drobno posiekane zioła, takie jak pietruszka i koperek. Podawaj paluszki krabowe z sosem. Jako dodatek możesz przygotować sałatkę ze świeżych warzyw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g