skład / składniki
metoda gotowania
tortille kukurydziane, przyznaję szczerze, to jedzenie dla amatorów. Lubią je tylko ci, którzy w zasadzie nie mają nic przeciwko mączce kukurydzianej. Dodam tylko, że mąka kukurydziana jest bardzo zdrowa i że 90 procent stulatków je tortille kukurydziane. Przedstawię ci kulinarny przepis na niektóre z nich. Nie wiem, ale myślę, że to kuchnia gruzińska.
wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, sól, wlej kefir, ciągle mieszając. Staramy się, aby grudki się nie tworzyły. Dodaj skórkę z jednej cytryny. Teraz kładziemy szeroką patelnię na kuchence, wlewamy olej roślinny, aby dno nie tylko całkowicie się zamknęło, ale także poziom oleju był dwa centymetry nad dnem. Z ciasta Rzeźbimy ciasta o dowolnym dogodnym dla siebie kształcie i smażymy je na oleju na patelni z obu stron, aż utworzy się złoty kolor. Ponadto takie ciasta można również upiec w piekarniku. Jedzenie, do którego można je podawać: pierwsze dania, Drugie dania. Ogólnie rzecz biorąc, tortille można stosować zamiast chleba, to znaczy jeść pełnowartościowy posiłek. Możesz też pić z nimi herbatę, okazuje się całkiem smaczna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g