skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umieść piersi z kurczaka (bez skóry i kości) między dwoma arkuszami plastikowego opakowania. Młotkiem do mięsa ubijamy kurczaka do grubości około półtora centymetra. W dużym rondlu rozgrzej olej i lekko usmaż ubitą pierś, aż będzie jasnobrązowa. Czosnek miażdżymy czosnkiem, drobno kroimy rozmaryn i wszystko dodajemy do kurczaka. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż czosnek będzie gotowy. Następnie ostrożnie wlej wino, około pół butelki o pojemności 0,75 litra. doprowadzić do wrzenia, zamknąć pokrywkę, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne pięć minut.
pomidory, obrane z nasion i pokrojone w plasterki. Pokrój czarne oliwki bez pestek na pół. Wysyłamy to wszystko do naszego garnka z kurczakiem i gotujemy przez około dziesięć minut.
podawaj na stole, dekorując gałązkami rozmarynu. Osobno umieść dowolny ostry sos.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g