Kurczak po meksykańsku
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej oliwę z oliwek na patelnię, podgrzej ją, włóż udka z kurczaka(bez nóg). Dobrze smażyć, aż powstanie złoty kolor, sól. Usuń kurczaka z patelni, a teraz zacznij smażyć cebulę pokrojoną w półpierścienie. Dodaj kolendrę i chili, smaż przez trzy minuty, aż pyszny zapach przejdzie przez kuchnię. Przyszła kolej na pomidory w puszkach-kroimy je i wlewamy do cebuli wraz z sokiem ze słoika. Trochę dusić, a następnie włożyć koncentrat pomidorowy. Kiedy nasza mieszanka zacznie bulgotać, opuść do niej udka z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut. Dodaj kukurydzę i trzymaj w ogniu przez kolejne cztery minuty. Dopraw pieprzem. Takie jedzenie jest dobre w towarzystwie różnych dodatków: gotowanego ryżu, tłuczonych ziemniaków, makaronu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g