skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej czystą wodę do przesianej mąki, dodaj małą szczyptę soli kuchennej, a następnie dodaj olej roślinny. Ze wszystkich tych składników zagniatamy strome, gładkie, jednorodne ciasto, które przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na około 30-40 minut. Teraz zajmijmy się nadzieniem. Aby to zrobić, dodaj sól kuchenną, mielony czarny pieprz, drobno posiekane zioła i zieloną cebulę do smaku do gotowego mięsa mielonego. Teraz rozwałkuj przygotowane ciasto na cienką warstwę, wytnij z niego kółka o wymaganej średnicy. Następnie połóż przygotowane mięso mielone na jednej połowie każdego koła, przykryj tę część drugą połową i dobrze ściśnij krawędzie. Teraz smażymy nasze czebureki w dużej ilości oleju na złoty kolor. Nasze zdrowe czebureki są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g