soczysta wieprzowina z pieczarkami i kwaśną śmietaną w piekarniku

niezwykle smaczne danie podbije Cię wyrafinowaniem i prostotą. Zaskakująco delikatny smak
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 11 % 3 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Meey miał pieczarki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

ta wieprzowina z grzybami jest całkiem odpowiednia na świąteczny stół. Sprawdzałem kilka razy przepis kulinarny, jest to jedno z najbardziej lubianych potraw w naszej rodzinie. Ugotowałem go z borowikami, boczniakami i grzybami miodowymi. Przepis mówi, że lepiej jest wziąć kurki lub borowiki.
na początek dokładnie myjemy wieprzowinę, a następnie kroimy ją w poprzek włókien, aby w końcu gotowe kawałki mięsa były miękkie i delikatne, rozpływające się w ustach. Z obu stron bijemy warstwy mięsa wieprzowego, solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Teraz podgrzewamy patelnię i smażymy mięso na złoty kolor w oleju roślinnym. Odłóż mięso na bok. Grzyby, lepiej wziąć kurki lub borowiki, gotować w słonej wodzie, po spuszczeniu wody przez durszlak, pozostawić do spuszczenia.
cebulę kroimy w półpierścienie, a także smażymy na złoty kolor w oleju roślinnym. Dodaj grzyby do cebuli, smaż przez kolejne siedem minut, ciągle mieszając.
teraz bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem, układamy warstwę opiekanej wieprzowiny. Na wierzchu kładziemy pieczeń z grzybów i cebuli. Napełnij całe to jedzenie kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika, aby smażyć przez dwadzieścia lub trzydzieści minut. Gdy danie będzie gotowe, posyp je posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy