skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ta wieprzowina z grzybami jest całkiem odpowiednia na świąteczny stół. Sprawdzałem kilka razy przepis kulinarny, jest to jedno z najbardziej lubianych potraw w naszej rodzinie. Ugotowałem go z borowikami, boczniakami i grzybami miodowymi. Przepis mówi, że lepiej jest wziąć kurki lub borowiki.
na początek dokładnie myjemy wieprzowinę, a następnie kroimy ją w poprzek włókien, aby w końcu gotowe kawałki mięsa były miękkie i delikatne, rozpływające się w ustach. Z obu stron bijemy warstwy mięsa wieprzowego, solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Teraz podgrzewamy patelnię i smażymy mięso na złoty kolor w oleju roślinnym. Odłóż mięso na bok. Grzyby, lepiej wziąć kurki lub borowiki, gotować w słonej wodzie, po spuszczeniu wody przez durszlak, pozostawić do spuszczenia.
cebulę kroimy w półpierścienie, a także smażymy na złoty kolor w oleju roślinnym. Dodaj grzyby do cebuli, smaż przez kolejne siedem minut, ciągle mieszając.
teraz bierzemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem, układamy warstwę opiekanej wieprzowiny. Na wierzchu kładziemy pieczeń z grzybów i cebuli. Napełnij całe to jedzenie kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika, aby smażyć przez dwadzieścia lub trzydzieści minut. Gdy danie będzie gotowe, posyp je posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g