stek z czerwonym sosem

prawdziwy stek smakuje lepiej, gdy masz pod ręką piękny SOS!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
133 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

myślę, że wśród miłośników mięsa nie ma osoby, która pozostanie obojętna na widok tostowego kawałka steku wołowego. Więc do nich nie należę, dlatego chętnie zbieram przepisy kulinarne na różne sposoby gotowania tych wybranych kawałków mięsa. Przepis na jedzenie, które opiszę, odnosi się do kuchni norweskiej i nosi nazwę - stek z czerwonym sosem. Sztuczki gotowania tego dania w swoim czasie podzieliła się ze mną moja przyjaciółka mieszkająca w Norwegii. Jak więc przygotowuje się to danie?! Najpierw bierzemy steki i pocieramy je solą i pieprzem. Dobrze usmaż je z obu stron. Następnie przenieś wszystkie smażone steki do naczynia ogniotrwałego i piecz przez 15-20 minut w temperaturze około 20 stopni. Dopóki nasze steki dotrą, zajmiemy się przygotowaniem sosu. Aby to zrobić, podgrzej olej na patelni, usmaż na nim mąkę na złoty kolor.
następnie wlej bulion i zagotuj całą masę. Gotuj przez 5-10 minut z otwartą pokrywką. Teraz wlej wino i sok z porzeczek, dodaj czerwoną paprykę. Po tym, jak zarówno steki, jak i sos są gotowe i lekko schłodzone, możemy podać nasze danie do stołu. Zazwyczaj steki z czerwonym sosem podawane są z ziemniakami i warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy