skład / składniki
metoda gotowania
myślę, że wśród miłośników mięsa nie ma osoby, która pozostanie obojętna na widok tostowego kawałka steku wołowego. Więc do nich nie należę, dlatego chętnie zbieram przepisy kulinarne na różne sposoby gotowania tych wybranych kawałków mięsa. Przepis na jedzenie, które opiszę, odnosi się do kuchni norweskiej i nosi nazwę - stek z czerwonym sosem. Sztuczki gotowania tego dania w swoim czasie podzieliła się ze mną moja przyjaciółka mieszkająca w Norwegii. Jak więc przygotowuje się to danie?! Najpierw bierzemy steki i pocieramy je solą i pieprzem. Dobrze usmaż je z obu stron. Następnie przenieś wszystkie smażone steki do naczynia ogniotrwałego i piecz przez 15-20 minut w temperaturze około 20 stopni. Dopóki nasze steki dotrą, zajmiemy się przygotowaniem sosu. Aby to zrobić, podgrzej olej na patelni, usmaż na nim mąkę na złoty kolor.
następnie wlej bulion i zagotuj całą masę. Gotuj przez 5-10 minut z otwartą pokrywką. Teraz wlej wino i sok z porzeczek, dodaj czerwoną paprykę. Po tym, jak zarówno steki, jak i sos są gotowe i lekko schłodzone, możemy podać nasze danie do stołu. Zazwyczaj steki z czerwonym sosem podawane są z ziemniakami i warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g