Sałatka z małży z pomidorami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Aby przygotować sałatkę, musisz wziąć małe małże, dokładnie je spłukać i usunąć te, które mają uszkodzone muszle.
Krok 3:
Następnie wysuszyć, ułożyć na patelni i smażyć, aż skrzydła muszli się otworzą. Wyciągnij z nich miazgę. Jeśli nagle niektóre się nie otworzyły, należy je wyrzucić.
Krok 4:
Następnie weź pomidory i pokrój je w kliny.
Krok 5:
Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, czosnek i zioła.
Krok 6:
Całość doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Krok 7:
Dodaj ocet i pozostaw na stole na 15 minut, aby warzywa były dobrze marynowane.
Krok 8:
Następnie połącz miąższ małży z gotowaną sałatką.
Krok 9:
Następnie połącz miąższ małży z gotowaną sałatką. Przed podaniem sałatki z małży z pomidorami należy ją ozdobić natką pietruszki i koperkiem.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g