skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój mięso na średnie kawałki. Staraj się, aby kawałki były mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułożyć pokrojonego kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 3-5 minut. Smażyć na złoty kolor.
Krok 3:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na duże kawałki, takie jak półpierścienie.
Krok 4:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, aby cebula lekko się usmażyła i stała się przezroczysta.
Krok 5:
Grzyby, których używam, są mrożone. Ale najpierw należy je rozmrozić i spuścić z nich całą ciecz. To są grzyby leśne. W sezonie grzybowym zebrano w lesie, oczyszczono, ugotowano i zamrożono.
Krok 6:
Włóż wszystkie grzyby na patelnię do mięsa. Wymieszaj i usmaż wszystko razem, aby cały płyn wyparował z grzybów. Zajmie to 5 minut.
Krok 7:
Następnie dodaj trochę śmietany na patelnię. Jeśli śmietana jest tłusta, możesz ją rozcieńczyć wodą. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj wszystko w śmietanie przez 10-15 minut.
Krok 8:
Podczas duszenia naczynia obierz kilka ząbków czosnku i posiekaj je. Pod koniec gotowania posolić naczynie i dodać trochę przyprawy. Posyp posiekanym czosnkiem i wszystko wymieszaj. Wyłącz ogrzewanie i odstaw pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie danie nabierze apetycznego smaku czosnku. Możesz podać jako niezależne danie lub uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego! Gotuj z przyjemnością!
do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnej części kurczaka pokrojonej na kawałki. Najlepiej smakujemy z filetem z kurczaka. Jest to bardzo wygodne, ponieważ nie trzeba wybierać kości.
kremowy sos doskonale łączy smak kurczaka ze smakiem grzybów.
pomimo smażenia kurczak pozostaje niskokaloryczny, a obecność grzybów sprawia, że danie jest bardzo satysfakcjonujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g