filet z kurczaka w śmietanie z grzybami, czosnkiem, cebulą

proste, smaczne i bardzo szybkie! Pyszny obiad gotowy! Kurczak z grzybami to idealna opcja na szybki i pyszny obiad. Ze względu na obecność śmietany danie okazuje się bardzo delikatne i wielu będzie smakować. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 14 % 3 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój mięso na średnie kawałki. Staraj się, aby kawałki były mniej więcej tego samego rozmiaru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułożyć pokrojonego kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 3-5 minut. Smażyć na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę na duże kawałki, takie jak półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do mięsa. Wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, aby cebula lekko się usmażyła i stała się przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Grzyby, których używam, są mrożone. Ale najpierw należy je rozmrozić i spuścić z nich całą ciecz. To są grzyby leśne. W sezonie grzybowym zebrano w lesie, oczyszczono, ugotowano i zamrożono.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie grzyby na patelnię do mięsa. Wymieszaj i usmaż wszystko razem, aby cały płyn wyparował z grzybów. Zajmie to 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj trochę śmietany na patelnię. Jeśli śmietana jest tłusta, możesz ją rozcieńczyć wodą. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj wszystko w śmietanie przez 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas duszenia naczynia obierz kilka ząbków czosnku i posiekaj je. Pod koniec gotowania posolić naczynie i dodać trochę przyprawy. Posyp posiekanym czosnkiem i wszystko wymieszaj. Wyłącz ogrzewanie i odstaw pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie danie nabierze apetycznego smaku czosnku. Możesz podać jako niezależne danie lub uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego! Gotuj z przyjemnością!

do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnej części kurczaka pokrojonej na kawałki. Najlepiej smakujemy z filetem z kurczaka. Jest to bardzo wygodne, ponieważ nie trzeba wybierać kości.
kremowy sos doskonale łączy smak kurczaka ze smakiem grzybów.
pomimo smażenia kurczak pozostaje niskokaloryczny, a obecność grzybów sprawia, że danie jest bardzo satysfakcjonujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy