klopsiki mielone po wiejsku

wyjątkowy-delikatny smak sosu natychmiast Cię oczaruje. Duszone w sosie grzybowym te delikatne klopsiki w stylu wiejskim mają szczególny i niepowtarzalny smak
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 27 % 7 g
152 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

posiekana cebula (1 sztuka), pieprz, sól, dodaj wodę do mięsa mielonego, wymieszaj. Formujemy kliny zwilżone wodą rękami, panierujemy w mące.
smażyć klopsiki z obu stron na maśle, aż będą ugotowane.
pokrój cebulę (2 sztuki) w paski, smaż na złoty kolor. Rozłóż na dnie rondla.
Grzyby gotujemy i schładzamy. Zostaw bulion.
pokrój grzyby, usmaż.
kładziemy kliny na cebuli. Na nich-grzyby.
Robienie sosu. Aby to zrobić, podsmaż mąkę na złoty kolor. Osobno podsmażamy pomidora.makaron, wymieszaj go z litrem wywaru grzybowego. Dodaj mąkę, liść laurowy, pieprz.
wlej sos do rondla i włóż do piekarnika na 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy