koperty z kurczaka z grzybami miodowymi

świetne zarówno dla całej rodziny-smaczne i pożywne! Nie zapomnij wyjąć wykałaczek po upieczeniu! Najłatwiej to zrobić w ten sposób: trzymając kopertę widelcem, wyciągnij wykałaczkę za ogon nożyczkami kulinarnymi. Koperty mięsne z nadzieniami to szybki sposób na zrobienie czegoś smacznego i nowego w domu, ponieważ nadzienia można wybrać na podstawie zawartości lodówki. Mięso byłoby wcześniej rozmrożone!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 30 % 8 g
135 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

1. Pokrój filet z kurczaka w cienkie warstwy, sól, pieprz i ubij młotkiem do gotowania, aż kawałki mięsa będą łatwe do zgniecenia w kształcie koperty.

2. Grzyby i cebulę smażyć na patelni do miękkości. Najpierw smaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj grzyby miodowe i mieszając smaż na średnim ogniu przez kolejne 5-7 minut. Wyciśnij mieszaninę z patelni z oleju.

3. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, grzyby wyciśnięte z oleju i cebulę. Mieszanina powinna być dość gęsta.

4. Umieść 1-2 łyżeczki mieszanki na środku warstwy kurczaka (obserwuj rozmiar kawałka) i zwiń kopertę. Na górze, dla niezawodności. możesz dźgnąć wykałaczką.

5. Przygotuj miskę z rozrzuconym 1 jajkiem i oddzielną-z bułką tartą.

6. Ostrożnie zanurz kopertę w jajku, a następnie dokładnie zwiń bułkę tartą.

7. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju słonecznikowym przez 7-10 minut, obracając raz.

8. Podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy