skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Pokrój filet z kurczaka w cienkie warstwy, sól, pieprz i ubij młotkiem do gotowania, aż kawałki mięsa będą łatwe do zgniecenia w kształcie koperty.
2. Grzyby i cebulę smażyć na patelni do miękkości. Najpierw smaż cebulę na złoty kolor, a następnie dodaj grzyby miodowe i mieszając smaż na średnim ogniu przez kolejne 5-7 minut. Wyciśnij mieszaninę z patelni z oleju.
3. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, grzyby wyciśnięte z oleju i cebulę. Mieszanina powinna być dość gęsta.
4. Umieść 1-2 łyżeczki mieszanki na środku warstwy kurczaka (obserwuj rozmiar kawałka) i zwiń kopertę. Na górze, dla niezawodności. możesz dźgnąć wykałaczką.
5. Przygotuj miskę z rozrzuconym 1 jajkiem i oddzielną-z bułką tartą.
6. Ostrożnie zanurz kopertę w jajku, a następnie dokładnie zwiń bułkę tartą.
7. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju słonecznikowym przez 7-10 minut, obracając raz.
8. Podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g