kotlety z kałamarnicy

oryginalne danie dla koneserów owoców morza! Jeśli nie wiesz, jak zrobić kotlety z kalmarów, zwróć uwagę na ten przepis.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 31 % 9 g
135 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

1. Obróć kalmary w maszynce do mięsa, aby uzyskać mięso mielone. Dodaj cebulę, suchy chleb (jedna trzecia krakersów).

2. Ponownie obróć powstałe mięso mielone, wymieszaj z kolejną trzecią bułką tartą, aby uzyskać mieszaninę, z której będziemy rzeźbić kotlety.

3. Uformuj kotlety, zwiń bułkę tartą. Smażyć na dużej ilości oleju roślinnego.
bardzo smaczne, delikatnie przypomina delikatnego kurczaka

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy