sos do spaghetti z kurczakiem i serem

ten sos sprawi, że Twoje spaghetti będzie o wiele smaczniejsze! Spróbuj, bardzo smaczne!!!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 21 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

- lubię wkładać mostek lub pancettę do zamrażarki na godzinę lub dwie, aby ułatwić cięcie. Nie mam krajalnicy, muszę się wykręcić. Pokrój w małą kostkę.
- mięso można kroić grubo lub drobno - to zależy od ciebie.

- parmezan natrem.

- oddziel żółtko od białka i ubij żółtko wieczkiem.

- gotujemy spaghetti, aż al dente będzie dobrze znane i już namoczone Oczy). Niech będzie twardy-zniknie w gorącym sosie.

- smaż mostek przez kilka minut, a następnie dodaj posiekany czosnek. Wiele "kulinarnych gór internetowych" twierdzi, że czosnek nie jest potrzebny. Przekonaj się sam - jak smakujesz lepiej.

- oddzielnie podgrzej śmietanę, pozwól jej lekko ostygnąć i wymieszaj z startym serem. Zmiel trochę łyżką. Dodaj żółtka, wymieszaj.

- Wrzuć spaghetti do durszlaka i natychmiast wróć do jeszcze gorącej patelni. Wrzuć mostek z czosnkiem i mieszanką serka śmietankowego. Zamknij pokrywkę i potrząśnij kilka razy. Lub po prostu wymieszaj. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie i szybko, nie będzie grudek, a sos okaże się jednorodny i pozytywny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy