skład / składniki
metoda gotowania
- lubię wkładać mostek lub pancettę do zamrażarki na godzinę lub dwie, aby ułatwić cięcie. Nie mam krajalnicy, muszę się wykręcić. Pokrój w małą kostkę.
- mięso można kroić grubo lub drobno - to zależy od ciebie.
- parmezan natrem.
- oddziel żółtko od białka i ubij żółtko wieczkiem.
- gotujemy spaghetti, aż al dente będzie dobrze znane i już namoczone Oczy). Niech będzie twardy-zniknie w gorącym sosie.
- smaż mostek przez kilka minut, a następnie dodaj posiekany czosnek. Wiele "kulinarnych gór internetowych" twierdzi, że czosnek nie jest potrzebny. Przekonaj się sam - jak smakujesz lepiej.
- oddzielnie podgrzej śmietanę, pozwól jej lekko ostygnąć i wymieszaj z startym serem. Zmiel trochę łyżką. Dodaj żółtka, wymieszaj.
- Wrzuć spaghetti do durszlaka i natychmiast wróć do jeszcze gorącej patelni. Wrzuć mostek z czosnkiem i mieszanką serka śmietankowego. Zamknij pokrywkę i potrząśnij kilka razy. Lub po prostu wymieszaj. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie i szybko, nie będzie grudek, a sos okaże się jednorodny i pozytywny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g