skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umyj wszystkie warzywa i wysusz.
paprykę kroimy na cztery plasterki, wyjmujemy rdzeń. Bakłażany kroimy wzdłuż cienkimi talerzami.
połóż pieprz na blasze do pieczenia skórką do góry, posmaruj olejem roślinnym, solą. Sześć ząbków czosnku (nieobranych) układamy równomiernie między papryką. Ale jednocześnie kroimy je na dwie połówki. Kładziemy liść laurowy.
przykryj wierzch folią i piecz w piekarniku przy 190 gr. około godziny. Papryka powinna stać się miękka.
następnie przenieś je do miski i przykryj pokrywką, pozostaw na 10 minut, a następnie obierz.
obtaczamy bakłażany z obu stron olejem roślinnym, posypujemy sokiem z cytryny, kładziemy na blasze do pieczenia, solimy. A także przenosimy je czosnkiem i liściem laurowym. Pieczemy pół godziny w 180 gr.
miskę (objętość 1,5 litra) pokrywamy olejem roślinnym, pokrywamy kilkoma warstwami folii spożywczej, krawędzie powinny zwisać. Pionowo wzdłuż boków i dna miski układamy bakłażany. Dno powinno się całkowicie zamknąć, a krawędzie bakłażana zwisają poza krawędzie miski.
kładziemy również pieprz na dnie ,aby go zamknąć(pieprz nie zniknie cały). Lekko dociskamy i pokrywamy brynzą nakrapianą na paski.
ponownie włóż pieprz, ser i kontynuuj naprzemienne warstwy, aż miska będzie pełna.
przykryj terrinę końcówkami bakłażana i folią. Wykonujemy nakłucia w folii, aby nadmiar soku spłynął.
przykrywamy naczynie pokrywką, kładziemy ładunek na wierzchu i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
terrine z bakłażan posyp sezamem na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g