skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności.
Krok 2:
Przede wszystkim gotuję mielony twaróg. Aby to zrobić, przewijam mięso wieprzowe z niskotłuszczowym twarogiem przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Z mięsa mielonego formuję małe okrągłe kotlety. Następnie mieszam jajko z piętnastoma gramami masła i zwijam kotlety w tej masie.
Krok 4:
Smażyć na pozostałym maśle do miękkości.
Krok 5:
Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem.
nie trzeba dodawać, że kotlety wieprzowe z mielonego twarogu są niesamowitym jedzeniem, najdelikatniejszym i dosłownie rozpływającym się w ustach. Nie zawsze mogę czekać na podanie i chwytam je prosto z naczynia i jem z odrobiną marynowanych pomidorów, a obiad okazuje się trochę kampowy, ale nie mniej smaczny i, co najważniejsze, nie muszę myć dodatkowych naczyń, a ja nie jestem wielkim fanem mycia brudnych talerzy. Wieprzowina dla tych wspaniałych kotletów staram się wybierać delikatne, młode, bez nadmiaru tłuszczu, filmów i żył. W końcu jest to przepis kulinarny, który nie toleruje grubych produktów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g