pierogi z kurczaka z cebulą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
przekręć filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa. Usuń cebulki z łuski i drobno posiekaj. Różową pachnącą szynkę pokrój bardzo drobno, wymieszaj ze smażoną cebulą, pełnym mlekiem i mąką. Dodaj mielonego kurczaka do produktów, posyp ziele angielskie i sól do smaku. Wszystko wymieszaj i gotuj na patelni przez 25 minut na małym ogniu. Wyłącz ogień i ostudź. Z masy formujemy pierogi z kurczaka. W osobnej misce ubij jajka, zanurz pierogi w mieszance jajecznej, zwiń mąkę lub bułkę tartą i smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
do dekoracji można podać kruchy ryż, gotowane ziemniaki lub makaron. Duża ilość zieleni podkreśli smak smażonych pierogów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g