Custard Classic

delikatny deser i wspaniały dodatek do każdego wypieku! To klasyczna wersja kremu. Przygotowanie go nie będzie trudne, a produkty do gotowania można znaleźć w każdej lodówce. Za pomocą tego kremu możesz posmarować ciasta, nadziewać je ciastami lub podawać po prostu z jagodami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 59 % 24 g
228 kcal
IG: 12 / 4 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny krem? Przygotuj dla niego jedzenie. Ilość cukru jest średnia, można umieścić od 170 do 230 gramów. Zależy to od preferencji smakowych, a także od tego, z czym planujesz podawać krem. Weź masło najwyższej jakości, dzięki niemu krem okaże się gęsty i kremowy. Z tej liczby produktów otrzymasz porcję kremu wystarczającą na jedno ciasto. Gotowałem w ilości dwóch jajek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię z grubym dnem. Jest to ważne, ponieważ baza budyniowa zawiera jajka, które po ugotowaniu mogą się przypalić. Grube dno nagrzewa się stopniowo i równomiernie, co zapobiegnie przypaleniu. Wlej zwykły cukier, wanilię i mąkę do rondla. Mieszaj suche potrawy. Rozbij w nich jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką wymieszaj jajka z cukrem i mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na małym ogniu. Jeśli masz zwykłą chochlę lub nie masz wystarczającego doświadczenia, zagotuj krem w łaźni wodnej. Wydłuży to czas gotowania, ale wyeliminuje przypalanie i krzepnięcie śmietany. Gotowałem krem bez kąpieli. Mała wskazówka - spraw, aby ogień był minimalny i cały czas mieszaj krem trzepaczką, wtedy na pewno się uda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż się zagotuje. Mocno zgęstnieje i zacznie "dmuchać" dużymi bąbelkami. Natychmiast wyłącz ogrzewanie i zdejmij krem z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw gorący krem na 5 minut, a następnie włóż do niego zmiękczone masło. Mieszaj śmietanę, aż będzie gładka. Ponieważ krem będzie jeszcze gorący, masło natychmiast się w nim rozpuści. krem stanie się trochę płynny, nie jest straszny, po ostygnięciu zgęstnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw krem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby przykryć krem folią spożywczą "od końca do końca", czyli tak, aby leżał bezpośrednio na powierzchni. Jest to ważne, ponieważ po schłodzeniu na śmietanie tworzy się gruba skorupa. Film temu zapobiegnie. Schłodzony krem wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Całkowicie ostygnie i zgęstnieje. Jeśli używasz kremu do ciasta, posmaruj ciasta jeszcze ciepłym kremem, a dopiero potem włóż ciasto do lodówki.

krem to mój ulubiony krem. Jest najdelikatniejszy, nie mdły, doskonale impregnuje ciasta. Do nadzienia ciast dodałbym więcej masła. I taki krem jest bardzo smaczny do jedzenia.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy