domowy sos pomidorowy

błyskawiczny sos z koncentratu pomidorowego! Szybko i smacznie! Uniwersalny domowy sos z koncentratu pomidorowego gotuje się bardzo szybko. Możesz dostosować smak, gęstość sosu do swojego gustu, co jest bardzo wygodne i praktyczne!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 87 % 13 g
39 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania domowego sosu z koncentratu pomidorowego w ilości proporcjonalnej do podanego stosunku produktów. Będziesz potrzebował samej pasty pomidorowej (wybierz wysokiej jakości produkt naturalny, smak pasty będzie decydował o gotowym sosie), pewnej ilości wody, soli, czarnego pieprzu, mielonego cynamonu i odrobiny cukru, aby zrównoważyć smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż koncentrat pomidorowy do małej chochli lub rondla, możesz użyć miski, w której istnieje możliwość podgrzania potraw na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj określoną ilość wody i zalej przygotowaną koncentrat pomidorowy wrzącą wodą. Dobrze wymieszaj, aby pasta pomidorowa równomiernie rozpuściła się we wrzącej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, cukier, zmielony czarny pieprz i mielony cynamon do sosu. Mieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Ogólnie można powiedzieć, że sos jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ale lubię jeszcze raz przynieść powstały sos i gotować go przez kilka minut. Posmakuj sosu, dostosuj go w razie potrzeby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy sos można podawać na gorąco lub schłodzony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

domowy sos z koncentratu pomidorowego można uzupełnić i uzupełnić! Jest to podstawowy przepis, na którym możesz eksperymentować z różnymi składnikami.
możesz więc dodać posiekaną i smażoną cebulę i/lub marchewkę na osobnej patelni. Pod koniec gotowania można dodać drobno posiekane, dokładnie umyte śliwki. Ser Adyghe starty na grubej lub drobnej tarce nadaje bardzo ciekawą konsystencję i smak.
możesz dodać posiekane warzywa według własnego gustu (bardzo interesujący okazuje się taki sos przygotowany z kolendrą).
i oczywiście możesz dodać dowolne ulubione przyprawy i przyprawy: sól Swan, zioła prowansalskie, ...
zmieniając ilość wody, możesz łatwo dostosować gęstość sosu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy