dżem rabarbarowy z pomarańczą na zimę

bardzo smaczne i pachnące, jasne, pikantne, proste! Dżem rabarbarowy z pomarańczą na zimę okazuje się niezwykle aromatyczny, z wiosennym nastrojem. Gotuje się go we własnym soku, bez wody, sam wybierasz jego gęstość. Dodaj do niego orzechy i pachnące przyprawy-uzyskaj nowy smak!
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 37 g
149 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem rabarbarowy? Będziemy potrzebować świeżych łodyg rabarbaru. Uważa się, że korzenie i liście tego wieloletniego warzywa są trujące. Dlatego użyjemy tylko łodyg. Umyj je dokładnie, osusz ręcznikiem. Zdejmij skórkę z całego obwodu rabarbaru. Pokrój w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj pomarańcze gorącą wodą. Wskazane jest chodzenie po całej powierzchni za pomocą pędzla. Odbywa się to w celu usunięcia brudu i różnych chemikaliów, które fumigują owoce. Możesz nawet zalać wrzącą wodą. Po umyciu owoców wytrzyj je do sucha. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę pomarańczową (zewnętrzną warstwę skórki). Dodaj go do posiekanego rabarbaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz pomarańcze. Podziel na plasterki, Usuń grube białe przegrody i nasiona. Pokrój na małe kawałki. Dodaj je również do rabarbaru i startej skórki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj warzywa cukrem, przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw na 3-4 godziny. W tym czasie rabarbar i pomarańcze dadzą sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Niektóre gospodynie domowe zalecają pozostawienie mieszanki na sok na całą noc. Wydaje mi się, że to bardzo długo. Tyle soku wypuściłem po 4 godzinach. Wydaje mi się, że wystarczy, aby zacząć robić dżem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać mieszaninę do rondla i umieścić gotować dżem na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj przez 20-25 minut. W tym czasie rabarbar stanie się miękki i prawie przezroczysty. A to oznacza, że dżem jest gotowy. Pozwól dżemowi ostygnąć i przenieś do wcześniej przygotowanych słoików. Zwiń pokrywki i przechowuj w dogodnym dla siebie miejscu. Wyjmij zimą, rozłóż na chlebie lub bułce i ciesz się aromatem i smakiem. Gotuj z przyjemnością i smacznego.

Czy wiesz, że rabarbar to świetna baza do dżemu? A dodatek cytrusów sprawia, że dżem smakuje wyjątkowo szykownie.
W końcu przyjemna kwaskowatość rabarbaru dobrze komponuje się z pomarańczą.
dżem z rabarbaru i pomarańczy zachwyci cię w zimnych porach roku. Lub w tych chwilach, kiedy szczególnie chcesz czegoś smacznego, słodkiego, pachnącego.
ten przysmak można uzupełnić orzechami i szczyptą cynamonu.
miłośnicy słodyczy będą całkowicie zachwyceni takim dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy