skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ten przepis wymaga tylko truskawek i cukru do dżemu truskawkowego. Cukier i truskawki bierzemy w równych proporcjach. Jeśli dżem jest nadal przygotowywany z zagęszczaczami, ilość cukru można zmniejszyć. Truskawki muszą być używane do dżemu dobrze dojrzałe, ale nie miękkie, aby uniknąć przenikania zgniłych jagód do dżemu i zepsucia gotowego produktu.
Krok 2:
Sortujemy truskawki, usuwamy działki, myjemy jagody pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka, aby woda była dobrze szklana.
Krok 3:
Możesz zmielić truskawki na puree za pomocą blendera, maszynki do mięsa lub robota kuchennego. Jednak podczas interakcji jagód z metalowymi częściami tych urządzeń może wystąpić utlenianie z soku truskawkowego. Możesz zmiażdżyć drewnianym pchnięciem lub przetrzeć przez sito. Druga metoda jest bardziej pracochłonna, ale dżem okaże się grubszy, jednorodny i delikatny w konsystencji.
Krok 4:
Do gotowania dżemu truskawkowego nie można używać metalowych naczyń, które mogą utleniać się z kwasów zawartych w soku jagodowym. Zasypiamy truskawki cukrem, mieszamy. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować dokładnie pięć minut. Usuń piankę utworzoną z góry łyżką cedzakową.
Krok 5:
Następnie wyjmij pojemnik z dżemem truskawkowym z ognia, pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, przykrywając go papierową serwetką, aby uniknąć przedostania się do niego ciał obcych i kurzu. Po ośmiu godzinach ponownie podpalamy dżem, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy przez pięć minut. Okresowo mieszamy dżem, aby nie przypalił się do dna patelni.
Krok 6:
Musisz wcześniej przygotować słoiki na dżem. Myjemy puszki roztworem sody i kładziemy mokre usta na ruszcie w piekarniku, włączamy piekarnik na 150 stopni. Sterylizuj przez 15 minut. Pokrywy gotujemy i suszymy. Możesz użyć dowolnej innej sprawdzonej metody sterylizacji. Układamy dżem w słoikach, zwijamy je pokrywkami. ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 7:
Aromatyczny dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się w zimowe wieczory z rodziną. Może być również używany do robienia deserów i wypieków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g