dżem truskawkowy na zimę

pyszny, aromatyczny i gęsty dżem truskawkowy na zimę! Wielu uważa, że najsmaczniejsza jagoda to truskawka, więc starają się robić więcej preparatów truskawkowych na zimę. Dżem jest jednym ze sposobów przygotowania tej jagody na zimę, podczas gdy w takim zbiorze w truskawkach zachowana jest większa ilość witamin, jagoda pozostaje smaczna i pachnąca. Istnieje kilka przepisów na robienie dżemów z truskawek, z zagęszczaczy, z pektyną, z żelatyną. Ale najpopularniejszy przepis na dżem bez różnych dodatków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
214 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis wymaga tylko truskawek i cukru do dżemu truskawkowego. Cukier i truskawki bierzemy w równych proporcjach. Jeśli dżem jest nadal przygotowywany z zagęszczaczami, ilość cukru można zmniejszyć. Truskawki muszą być używane do dżemu dobrze dojrzałe, ale nie miękkie, aby uniknąć przenikania zgniłych jagód do dżemu i zepsucia gotowego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortujemy truskawki, usuwamy działki, myjemy jagody pod bieżącą wodą, wrzucamy do durszlaka, aby woda była dobrze szklana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz zmielić truskawki na puree za pomocą blendera, maszynki do mięsa lub robota kuchennego. Jednak podczas interakcji jagód z metalowymi częściami tych urządzeń może wystąpić utlenianie z soku truskawkowego. Możesz zmiażdżyć drewnianym pchnięciem lub przetrzeć przez sito. Druga metoda jest bardziej pracochłonna, ale dżem okaże się grubszy, jednorodny i delikatny w konsystencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gotowania dżemu truskawkowego nie można używać metalowych naczyń, które mogą utleniać się z kwasów zawartych w soku jagodowym. Zasypiamy truskawki cukrem, mieszamy. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować dokładnie pięć minut. Usuń piankę utworzoną z góry łyżką cedzakową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmij pojemnik z dżemem truskawkowym z ognia, pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, przykrywając go papierową serwetką, aby uniknąć przedostania się do niego ciał obcych i kurzu. Po ośmiu godzinach ponownie podpalamy dżem, doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy przez pięć minut. Okresowo mieszamy dżem, aby nie przypalił się do dna patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki na dżem. Myjemy puszki roztworem sody i kładziemy mokre usta na ruszcie w piekarniku, włączamy piekarnik na 150 stopni. Sterylizuj przez 15 minut. Pokrywy gotujemy i suszymy. Możesz użyć dowolnej innej sprawdzonej metody sterylizacji. Układamy dżem w słoikach, zwijamy je pokrywkami. ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w chłodnym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aromatyczny dżem truskawkowy świetnie sprawdzi się w zimowe wieczory z rodziną. Może być również używany do robienia deserów i wypieków. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy