klasyczna sałatka Oliviera z kiełbasą i groszkiem

pyszne, najlepsze ze wszystkich, na świątecznym stole! Klasyczny Olivier z kiełbasą i zielonym groszkiem to prosta i pyszna sałatka z czasów radzieckich, która jest szybka i łatwa do przygotowania. Można go doprawić majonezem, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym i podawać na lunch lub kolację, w dni powszednie i święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 33 % 7 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Oliviera z kiełbasą? Przygotuj niezbędne składniki. Gotuj ziemniaki i marchewki z wyprzedzeniem i ostudź. Jajka kurze ugotować na twardo, również schłodzić i obrać ze skorupy. Możesz wziąć dowolną gotowaną kiełbasę według własnego gustu. Ogórki mogą być solone lub marynowane, nie jest to krytyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść płyn ze słoika zielonego groszku i włóż groszek do durszlaka i pozostaw na chwilę. Dobrze jest to zrobić, aby sałatka nie unosiła się" - pozwalamy, aby nadmiar wilgoci wyschł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowaną kiełbasę pokrój w kostkę. Wzięłam kiełbasę mleczną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ugotowane i schłodzone marchewki i pokrój w średnią kostkę. Staraj się pokroić wszystkie składniki w kostkę o tej samej wielkości, aby sałatka wyglądała ładnie i schludnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Pokrój jajka na twardo i obrane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórki w kostkę. Możesz je obrać ze skóry, zwłaszcza jeśli jest szorstka. Nie zrobiłam tego. Upewnij się, że ogórki nie są zbyt słone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W odpowiedniej misce sałatkowej połącz wszystkie pokrojone potrawy z groszkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę Oliviera majonezem. Lepiej Użyj domowej roboty, zrób to sam.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj sałatkę i posmakuj soli. W razie potrzeby dosolij. Włóż Oliviera na godzinę do lodówki - smakuje lepiej po schłodzeniu. Następnie możesz podać do stołu. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy