skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Oliviera z kiełbasą? Przygotuj niezbędne składniki. Gotuj ziemniaki i marchewki z wyprzedzeniem i ostudź. Jajka kurze ugotować na twardo, również schłodzić i obrać ze skorupy. Możesz wziąć dowolną gotowaną kiełbasę według własnego gustu. Ogórki mogą być solone lub marynowane, nie jest to krytyczne.
Krok 2:
Spuść płyn ze słoika zielonego groszku i włóż groszek do durszlaka i pozostaw na chwilę. Dobrze jest to zrobić, aby sałatka nie unosiła się" - pozwalamy, aby nadmiar wilgoci wyschł.
Krok 3:
Ugotowaną kiełbasę pokrój w kostkę. Wzięłam kiełbasę mleczną.
Krok 4:
Obierz ugotowane i schłodzone marchewki i pokrój w średnią kostkę. Staraj się pokroić wszystkie składniki w kostkę o tej samej wielkości, aby sałatka wyglądała ładnie i schludnie.
Krok 5:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Pokrój jajka na twardo i obrane.
Krok 6:
Pokrój ogórki w kostkę. Możesz je obrać ze skóry, zwłaszcza jeśli jest szorstka. Nie zrobiłam tego. Upewnij się, że ogórki nie są zbyt słone.
Krok 7:
W odpowiedniej misce sałatkowej połącz wszystkie pokrojone potrawy z groszkiem.
Krok 8:
Dopraw sałatkę Oliviera majonezem. Lepiej Użyj domowej roboty, zrób to sam.
Krok 9:
Wymieszaj sałatkę i posmakuj soli. W razie potrzeby dosolij. Włóż Oliviera na godzinę do lodówki - smakuje lepiej po schłodzeniu. Następnie możesz podać do stołu. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g