skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron w sosie śmietanowym? Najpierw przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć absolutnie dowolny makaron, uwielbiam fettuccine, więc je wybrałem. Krem najlepiej nadaje się do 20-procentowego typu.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest podpalenie garnka do makaronu. Sos gotuje się bardzo szybko, więc ugotujemy je w tym samym czasie. Zagotuj wodę w rondlu, sól, zanurz w niej makaron. Niech się gotują.
Krok 3:
Umieść patelnię na innym palniku i podgrzej ją. Wlej mąkę na gorącą, suchą patelnię i ciągle mieszając doprowadź do kremowego koloru.
Krok 4:
Włóż masło do mąki i szybko zacznij mieszać mieszaninę. Gładkość przyszłego sosu zależy od twojej zręczności na tym etapie, miej to na uwadze! Masło topi się natychmiast i po zmieszaniu z mąką tworzy gęstą masę, która może stać się grudkowata. Najważniejsze jest tutaj bardzo szybkie mieszanie mąki łyżką, widelcem lub trzepaczką bez zatrzymywania się.
Krok 5:
Gdy cała mąka zamoczy się w oleju, wlej do niej śmietanę. I nadal aktywnie mieszaj, rozbijając grudki mąki. Dodaj sól i pieprz. Mieszaj w sposób ciągły, sos powinien być całkowicie jednorodny.
Krok 6:
Gotuj sos, aż będzie gęsty. Jest gotowy bardzo szybko, dosłownie w kilka minut. Gdy sos będzie gotowy, możesz wyłączyć ogień pod patelnią.
Krok 7:
Tymczasem makaron osiągnął już stan AL DENTE-to wtedy, gdy jest trochę niedogotowany. Przenieś makaron bezpośrednio z patelni na patelnię bez użycia durszlaka. Możesz to zrobić szczypcami lub specjalną łyżką do makaronu.
Krok 8:
Wymieszaj sos z makaronem. Jeśli uważasz, że sos jest gęsty, dodaj wodę, w której gotowano makaron. Podawaj danie od razu, ponieważ sos szybko się ochładza. Jeśli to już się stało, po prostu trochę go rozgrzej.
SOS okazał się naprawdę wyjątkowo delikatny, o jasnym, kremowym smaku. Na etapie gotowania wydawał się gęsty, rozcieńczyłem go odrobiną śmietany.
grzyby, grzyby leśne lub pieczarki, kurczak, owoce morza są idealne w tym sosie. Jeśli zdecydujesz się gotować z którymkolwiek z tych składników, najpierw usmaż je na patelni, a dopiero potem dodaj śmietanę i mąkę.
możesz dodać posiekany czosnek do smaku, dobrze komponuje się ze śmietaną.
na bazie tego sosu powstaje również sos serowo-śmietankowy, na końcu dodając starty ser.
jak ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu).
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kremowy sos jest łatwy i szybki w przygotowaniu i okazuje się bardzo delikatny w smaku. Biorąc ten przepis jako podstawę, możesz przygotować różne wersje potraw, dodając przyprawy i składniki. Ale nawet bez żadnych dodatków jest bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g