lobio z czerwonej fasoli jest klasycznie

pyszne, jasne tradycyjne gruzińskie danie! Lobio to czerwona fasola duszona na patelni z warzywami, a atrakcją i znakiem rozpoznawczym klasycznego lobio jest użycie do jego przygotowania czerwonej fasoli, orzechów włoskich, kolendry i przypraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 43 % 10 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Najdłuższym etapem procesu gotowania jest gotowanie suchej fasoli. Lepiej jest użyć odmiany czerwonej fasoli o kremowej konsystencji, zawiera wystarczającą ilość skrobi. Dokładnie umyj fasolę, moczyć w zimnej wodzie przez noc. Rano ponownie spłucz i gotuj na minimalnym ogniu przez półtorej godziny, dodaj sól pod koniec gotowania. Fasola powinna być miękka, ale nie gotowana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki. Paprykę myjemy, wycinamy łodygę z nasionami, miąższ również kroimy w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Myjemy pomidory, wycinamy miejsce mocowania łodygi, parzymy je wrzącą wodą, usuwamy skórkę, miąższ mielimy blenderem na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj orzechy włoskie, wysusz je, zmiel blenderem na okruchy, ale lepiej, aby okruchy były różnej wielkości, małe i duże. Przełóż ząbki czosnku przez prasę. Drobno zmiel również połowę strąka ostrej papryki. Umyj świeżą kolendrę i bazylię, wysusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzej go dobrze. Najpierw wysyłamy cebulę i paprykę na patelnię. Smażyć warzywa na średnim ogniu do miękkości, smażyć przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pokruszone pomidory i kilka łyżek koncentratu pomidorowego na patelnię. Dokładnie wymieszaj, aby masa stała się jednorodna i gotuj warzywa przez około 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Myjemy fasolę po ugotowaniu, spuszczamy wodę, dodajemy fasolę do warzyw. Trzymaj w ogniu przez około 7 minut. Na patelnię wysyłamy orzechy włoskie, czosnek, pieprz, chmiel-suneli, zioła, sól. Do smaku możesz dodać inne przyprawy. Masę mieszamy na patelni, zawartość patelni należy zmiażdżyć ręcznym popychaczem, aby część fasoli pozostała nienaruszona, a druga zamieniła się w sos.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Danie jest gotowe. Podajemy lobio do stołu, dekorując gałązką kolendry na wierzchu i posypując posiekanym orzechami włoskimi. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy