skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Najdłuższym etapem procesu gotowania jest gotowanie suchej fasoli. Lepiej jest użyć odmiany czerwonej fasoli o kremowej konsystencji, zawiera wystarczającą ilość skrobi. Dokładnie umyj fasolę, moczyć w zimnej wodzie przez noc. Rano ponownie spłucz i gotuj na minimalnym ogniu przez półtorej godziny, dodaj sól pod koniec gotowania. Fasola powinna być miękka, ale nie gotowana.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki. Paprykę myjemy, wycinamy łodygę z nasionami, miąższ również kroimy w kostkę.
Krok 3:
Myjemy pomidory, wycinamy miejsce mocowania łodygi, parzymy je wrzącą wodą, usuwamy skórkę, miąższ mielimy blenderem na puree.
Krok 4:
Umyj orzechy włoskie, wysusz je, zmiel blenderem na okruchy, ale lepiej, aby okruchy były różnej wielkości, małe i duże. Przełóż ząbki czosnku przez prasę. Drobno zmiel również połowę strąka ostrej papryki. Umyj świeżą kolendrę i bazylię, wysusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem. Rozgrzej go dobrze. Najpierw wysyłamy cebulę i paprykę na patelnię. Smażyć warzywa na średnim ogniu do miękkości, smażyć przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.
Krok 6:
Następnie dodaj pokruszone pomidory i kilka łyżek koncentratu pomidorowego na patelnię. Dokładnie wymieszaj, aby masa stała się jednorodna i gotuj warzywa przez około 7 minut.
Krok 7:
Myjemy fasolę po ugotowaniu, spuszczamy wodę, dodajemy fasolę do warzyw. Trzymaj w ogniu przez około 7 minut. Na patelnię wysyłamy orzechy włoskie, czosnek, pieprz, chmiel-suneli, zioła, sól. Do smaku możesz dodać inne przyprawy. Masę mieszamy na patelni, zawartość patelni należy zmiażdżyć ręcznym popychaczem, aby część fasoli pozostała nienaruszona, a druga zamieniła się w sos.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Danie jest gotowe. Podajemy lobio do stołu, dekorując gałązką kolendry na wierzchu i posypując posiekanym orzechami włoskimi. smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g