zielona zupa z jajkiem szczawiowym i kurczakiem

Lekki, zdrowy, niedrogi, najsmaczniejszy! Zielona zupa ze szczawiem, jajkiem i kurczakiem to najbardziej odpowiedni przepis na wiosenne menu. Sam sezon szczawiowy w maju, w tym czasie jest tak przydatny, jak to tylko możliwe. Zimą możesz przygotować taką zupę z mrożonego lub konserwowanego szczawiu.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
36 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zieloną zupę ze szczawiem i jajkiem? Przygotowanie zacznij od ugotowania bulionu. Jak gotować bulion? Kurczaka zalać wodą, zagotować i odcedzić pierwszy bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj garnek i ponownie napełnij kurczaka czystą wodą. Pierwszego bulionu nie można spuścić, zależy to od ciebie, nie wpływa to na smak zupy. Ale na drugim bulionie zupa jest mniej tłusta. Ponownie zagotuj bulion, usuń piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień do minimum. Im mniej intensywnie gotuje się bulion, tym bardziej będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania kurczaka przygotuj resztę składników na zieloną zupę. Umyj i obierz trzy duże ziemniaki i jedną cebulę. Przepłucz proso wodą. Proso w tej zupie można zastąpić ryżem. Nie musisz dużo brać płatków, aby zupa nie okazała się zbyt gęsta, wystarczą dwie łyżki stołowe bez zjeżdżalni na trzy litry płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posortuj jedną dużą wiązkę szczawiu, spłucz pod bieżącą wodą i usuń twarde części łodyg. Dzięki temu zupa będzie bardziej delikatna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj bulion z kurczaka przez około godzinę, a następnie odcedź, aby bulion był czysty, bez małych kawałków kości kurczaka. Oddziel mięso z kurczaka od kości, podziel na kawałki i odłóż na razie. Dodaj trochę przegotowanej wody do bulionu zamiast gotowanej podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pokrojone ziemniaki i umyte proso (lub ryż) do garnka z bulionem drobiowym. Gotuj przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj cebulę i wyślij do zupy. Cebulę można smażyć na oleju roślinnym (gotuję zupę bez smażenia cebuli). Gotuj przez kolejne 5-10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj szczaw. Szczaw, jak każda zieleń, gotuje się bardzo szybko. Aby zachować w nim maksimum witamin, dodaj szczaw do zielonej zupy w ostatniej chwili, gdy pozostałe warzywa są gotowe. To samo dotyczy szczawiu mrożonego i konserwowego. Mrożony szczaw nie musi być rozmrażany przed dodaniem do zupy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu (lub ziele angielskie), nieco mniej niż pół łyżki soli do zielonej zupy. Wróć do zupy gotowane mięso z kurczaka. Jeśli zdecydujesz się dodać surowe jajko do zupy, zrób to teraz. Rozbij go do kubka, lekko wstrząśnij i ciągle mieszając zupę łyżką, wlej jajko cienkim strumieniem. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub szpinak. Gotuj zupę jeszcze przez dwie minuty i wyłącz ogrzewanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jajko odgrywa bardzo ważną rolę w zielonej zupie ze szczawiem. Dodaje się go do zupy zarówno surowej, jak i gotowanej. W naszej rodzinie zwyczajowo dodaje się pokrojone jajko na twardo do miski zupy w porcjach podczas serwowania. Połowa gotowanego jajka na talerzu wygląda bardziej estetycznie niż biała pajęczyna (którą uzyskuje się po dodaniu surowego jajka podczas gotowania zupy).

podawaj gotową zupę ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy