skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności na liście.
Krok 2:
Wybieramy najświeższe truskawki do przepisu. Jeśli są zbyt pomarszczone, stracimy część soku podczas gotowania, a jeśli zepsute, dżem nie będzie bardzo przyjemny w smaku.
Krok 3:
Moje truskawki pod kranem przez dwie minuty i zostawiam w durszlaku. Niech pozbędzie się nadmiaru wilgoci. Gdy truskawki wyschną, pozbywamy się ich ogonów, aby umieścić całkowicie obrane, piękne jagody na patelni.
Krok 4:
Przenieś jagody na patelnię i przykryj je cukrem. Na kilogram marnuje się pół kilograma cukru. To najbardziej optymalne obliczenie. Czekamy kilka godzin, aż jagody oddadzą swoje soki. Lepiej zostawić tę sprawę na noc, a sam iść spać i następnego ranka zacząć gotować dżem truskawkowy. Możesz wtedy trochę rozcieńczyć sok wodą, ale nie zrobimy tego.
Krok 5:
Podpalamy patelnię, doprowadzając sok do wrzenia. Od momentu wrzenia dżem należy gotować przez około pięć minut.
Krok 6:
Pozbywamy się pojawiającej się piany. Po ugotowaniu pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć, co może zająć dużo czasu.
Krok 7:
Po zakończeniu wlej dżem do słoików.
Krok 8:
Napełnione słoiki zamykamy pokrywkami.
Krok 9:
Nasz domowy zapas gadżetów jest uzupełniony o nowy smakołyk.
Krok 10:
Spróbuj!
wcześniej często gotowałem truskawki na różne sposoby, ale ostatnio nauczyłem się, jak gotować dżem pięciominutowy z truskawek w ten sposób od przyjaciela. Ta metoda natychmiast automatycznie trafiła do ulubionych, więc zapisałem ją w mojej książce, gdzie w staroświecki sposób wprowadzam ulubione przepisy, aby będąc z dala od komputera i Internetu, nie rozstać się z nimi. Okazuje się, że dżem jest niewyobrażalny i po prostu bajecznie smaczny. Muszę przyznać, że nie wszystkie dżemy od razu zwijam do słoików, ale zawsze zostawiam wystarczającą ilość na szybki posiłek. Uwielbiamy go po prostu jeść z herbatą, a także z różnymi wypiekami w pośpiechu: naleśnikami, naleśnikami i sernikami. Dżem truskawkowy jest zawsze w ruchu i na wielką cześć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g