dżem pięciominutowy z truskawek

wspaniały deser na herbatę dla leniwych!!! Dżem pięciominutowy truskawkowy to bardzo smaczny i jeden z moich ulubionych rodzajów dżemu. Bardzo radzę przygotować go każdemu, kto kocha truskawki i szuka odpowiedniego przepisu na przygotowanie go na zimę.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
153 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybieramy najświeższe truskawki do przepisu. Jeśli są zbyt pomarszczone, stracimy część soku podczas gotowania, a jeśli zepsute, dżem nie będzie bardzo przyjemny w smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moje truskawki pod kranem przez dwie minuty i zostawiam w durszlaku. Niech pozbędzie się nadmiaru wilgoci. Gdy truskawki wyschną, pozbywamy się ich ogonów, aby umieścić całkowicie obrane, piękne jagody na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś jagody na patelnię i przykryj je cukrem. Na kilogram marnuje się pół kilograma cukru. To najbardziej optymalne obliczenie. Czekamy kilka godzin, aż jagody oddadzą swoje soki. Lepiej zostawić tę sprawę na noc, a sam iść spać i następnego ranka zacząć gotować dżem truskawkowy. Możesz wtedy trochę rozcieńczyć sok wodą, ale nie zrobimy tego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podpalamy patelnię, doprowadzając sok do wrzenia. Od momentu wrzenia dżem należy gotować przez około pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozbywamy się pojawiającej się piany. Po ugotowaniu pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć, co może zająć dużo czasu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po zakończeniu wlej dżem do słoików.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnione słoiki zamykamy pokrywkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasz domowy zapas gadżetów jest uzupełniony o nowy smakołyk.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spróbuj!

wcześniej często gotowałem truskawki na różne sposoby, ale ostatnio nauczyłem się, jak gotować dżem pięciominutowy z truskawek w ten sposób od przyjaciela. Ta metoda natychmiast automatycznie trafiła do ulubionych, więc zapisałem ją w mojej książce, gdzie w staroświecki sposób wprowadzam ulubione przepisy, aby będąc z dala od komputera i Internetu, nie rozstać się z nimi. Okazuje się, że dżem jest niewyobrażalny i po prostu bajecznie smaczny. Muszę przyznać, że nie wszystkie dżemy od razu zwijam do słoików, ale zawsze zostawiam wystarczającą ilość na szybki posiłek. Uwielbiamy go po prostu jeść z herbatą, a także z różnymi wypiekami w pośpiechu: naleśnikami, naleśnikami i sernikami. Dżem truskawkowy jest zawsze w ruchu i na wielką cześć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy