skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kilka części, wkładamy do rondla z zimną osoloną wodą, podpalamy. Lepiej jest używać ziemniaków kruchych odmian, aby tłuczone ziemniaki były delikatniejsze i smaczniejsze. Gotuj ziemniaki do miękkości, gotowość można sprawdzić ostrą końcówką noża, powinna łatwo wejść do ziemniaków.
Krok 2:
Spuść wodę z patelni z ziemniakami, za pomocą wstrząsu lub blendera zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki, dodaj mleko, kawałek masła, w razie potrzeby sól.
Krok 3:
Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. Wbij jajko kurze do głębokiej miski.
Krok 6:
Dodaj cukier, sól i wlej ciepłe mleko i stopione masło. Wymieszaj składniki.
Krok 7:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto.
Krok 8:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.
Krok 9:
Przejdź do smażenia tortilli. Smażyć tortille na suchej patelni. Podziel ciasto na 12 części i zwiń każdą z nich w cienką warstwę. Aby puste ciasta były równe i piękne, można je wyciąć z ciasta na talerzu.
Krok 10:
Na dobrze rozgrzanej patelni układamy półfabrykat ciasta i smażymy go na złoty kolor po obu stronach, wystarczy kilka minut z każdej strony.
Krok 11:
Wyjmij tortille z patelni i natychmiast posmaruj je masłem z każdej strony. Musisz to zrobić, gdy tortille są gorące, aby dobrze wchłonęły olej.
Krok 12:
Połóż część nadzienia ziemniaczanego na połowie każdego ciasta, przykryj drugą połową ciasta. Ciasta są miękkie i nie rozwijają się, więc nie trzeba mocno mocować krawędzi. Przed podaniem kystyboy należy posmarować roztopionym masłem. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g