Kystyboy z ziemniakami

pyszne i satysfakcjonujące danie kuchni tatarskiej na gorącą lub herbatę! Kystyboy to świeża smażona tortilla z nadzieniem ziemniaczanym. Jest to tradycyjne danie tatarskie i baszkirskie wykonane z tłuczonych ziemniaków lub kaszy jaglanej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 66 % 25 g
183 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania nadzienia. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kilka części, wkładamy do rondla z zimną osoloną wodą, podpalamy. Lepiej jest używać ziemniaków kruchych odmian, aby tłuczone ziemniaki były delikatniejsze i smaczniejsze. Gotuj ziemniaki do miękkości, gotowość można sprawdzić ostrą końcówką noża, powinna łatwo wejść do ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść wodę z patelni z ziemniakami, za pomocą wstrząsu lub blendera zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki, dodaj mleko, kawałek masła, w razie potrzeby sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. Wbij jajko kurze do głębokiej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, sól i wlej ciepłe mleko i stopione masło. Wymieszaj składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przejdź do smażenia tortilli. Smażyć tortille na suchej patelni. Podziel ciasto na 12 części i zwiń każdą z nich w cienką warstwę. Aby puste ciasta były równe i piękne, można je wyciąć z ciasta na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na dobrze rozgrzanej patelni układamy półfabrykat ciasta i smażymy go na złoty kolor po obu stronach, wystarczy kilka minut z każdej strony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij tortille z patelni i natychmiast posmaruj je masłem z każdej strony. Musisz to zrobić, gdy tortille są gorące, aby dobrze wchłonęły olej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż część nadzienia ziemniaczanego na połowie każdego ciasta, przykryj drugą połową ciasta. Ciasta są miękkie i nie rozwijają się, więc nie trzeba mocno mocować krawędzi. Przed podaniem kystyboy należy posmarować roztopionym masłem. Podawaj ciasta do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy