Sałatka żółty mniszek lekarski z kukurydzą

słoneczny, niesamowity, w pośpiechu! Sałatka z mniszka lekarskiego z kukurydzą jest dobra do podania na przyjęcia dla dzieci-prosta i zrozumiała kompozycja i piękny projekt są bardzo lubiane przez dzieci. Można go również formować warstwami, smarując każdą majonezem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 21 % 7 g
217 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z mniszka lekarskiego? Przygotuj odpowiednie składniki. Jajka ugotować z wyprzedzeniem i schłodzić. Następnie oczyść skorupkę, spłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z puszki kukurydzy w puszkach spuść płyn. Umyj i osusz koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę sałatkową lub miskę o odpowiednich rozmiarach. Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio do salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj tam ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny twardy lub półstały gotowany ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kukurydzę do salaterki. I dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Staraj się robić to ostrożnie, aby ich nie wgniatać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę majonezem do smaku i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pierścień do gotowania na talerzu i włóż do niego sałatkę. Dobrze ubij, uważając, aby nie naciskać zbyt mocno. Zdejmij pierścień. Wygładź powierzchnię sałaty łyżką, nadając jej równy kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmij się dekoracją. Użyłem do tego gotowanego jajka. Oddziel żółtko od białka i zetrzyj je na drobnej lub średniej tarce. Przykryj całą powierzchnię sałaty białkiem. Z żółtka i wcześniej odłożonych ziaren kukurydzy uformuj żółte mlecze. Z kopru-łodygi i liście. Pozostaw sałatkę z mniszka lekarskiego na chwilę do namoczenia,a następnie podawaj. Smacznego!

przed podaniem lepiej trzymać sałatkę przez 30 minut w lodówce, aby uzyskać lepszą impregnację.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy