skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z mniszka lekarskiego? Przygotuj odpowiednie składniki. Jajka ugotować z wyprzedzeniem i schłodzić. Następnie oczyść skorupkę, spłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z puszki kukurydzy w puszkach spuść płyn. Umyj i osusz koperek.
Krok 2:
Weź miskę sałatkową lub miskę o odpowiednich rozmiarach. Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio do salaterki.
Krok 3:
Zetrzyj tam ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny twardy lub półstały gotowany ser.
Krok 4:
Dodaj kukurydzę do salaterki. I dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Staraj się robić to ostrożnie, aby ich nie wgniatać.
Krok 5:
Dopraw sałatkę majonezem do smaku i wymieszaj.
Krok 6:
Umieść pierścień do gotowania na talerzu i włóż do niego sałatkę. Dobrze ubij, uważając, aby nie naciskać zbyt mocno. Zdejmij pierścień. Wygładź powierzchnię sałaty łyżką, nadając jej równy kształt.
Krok 7:
Zajmij się dekoracją. Użyłem do tego gotowanego jajka. Oddziel żółtko od białka i zetrzyj je na drobnej lub średniej tarce. Przykryj całą powierzchnię sałaty białkiem. Z żółtka i wcześniej odłożonych ziaren kukurydzy uformuj żółte mlecze. Z kopru-łodygi i liście. Pozostaw sałatkę z mniszka lekarskiego na chwilę do namoczenia,a następnie podawaj. Smacznego!
przed podaniem lepiej trzymać sałatkę przez 30 minut w lodówce, aby uzyskać lepszą impregnację.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g