skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kapustę pekińską z mielonym mięsem i ryżem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kapusta pekińska może wziąć górne zielone liście, są większe. Ale nie podoba mi się kolor gotowych gołąbków, więc wolę wewnętrzne Blade liście. Ponadto z nimi gołąbki są bardziej miniaturowe. Do nadzienia dodaję również smażone grzyby, chociaż sam przepis ich nie zawiera. To tylko do woli.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ryż. W przypadku gołąbków najlepiej nadaje się ryż gotowany na parze, pozostaje gęsty i dobrze zachowuje swój kształt. Dobrze opłucz ryż w ciepłej bieżącej wodzie, aż będzie przezroczysty. W rondelku wlej wodę, sól i gotuj ryż przez 10 minut, aż będzie do połowy ugotowany. Wrzuć ryż do durszlaka i spłucz zimną wodą. Pozwól mu całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Włóż mięso mielone do miski. W przypadku gołąbków najlepiej jest wziąć mieloną wieprzowinę i wołowinę w równych proporcjach. Obierz, umyj i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Dodaj do miski z mięsem mielonym, solą i pieprzem.
Krok 4:
Włóż ugotowany ryż do miski.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest bardzo gęste, dodaj trochę zimnej wody.
Krok 6:
Rozłóż kapustę pekińską na liście i odetnij wąską dolną część, będzie potrzebna później. Złożyć liście do miski i zalać gorącą wodą przez 5 minut. To sprawi, że liście będą miękkie. Odcedź i osusz.
Krok 7:
Rozłóż liść kapusty pekińskiej i włóż część mielonego mięsa.
Krok 8:
Owinąć mięso mielone w liść, zdradzając kształt gołąbka.
Krok 9:
Pokrój dolną część kapusty w paski i połóż na dnie garnka. Będzie służyć jako poduszka między żelazem a gołąbkami, aby się nie przypaliły. Połóż gołąbki na posiekanej kapuście.
Krok 10:
Wlej wodę do miski, dodaj śmietanę, wymieszaj sos pomidorowy. Sól i pieprz sos do smaku.
Krok 11:
Napełnij gołąbki powstałym sosem. Powinien prawie całkowicie pokryć gołąbki.
Krok 12:
Umieść garnek z gołąbkami na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj przez godzinę.
Krok 13:
Zdejmij gołąbki z ognia, ułóż i natychmiast podawaj ze śmietaną i ziołami.
Krok 14:
Smacznego.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g