zupa pokrzywowa z ziemniakami jajecznymi i kurczakiem

Piękny, jasny, zdrowy, na obiad dla całej rodziny! Zupa pokrzywowa z jajkiem, ziemniakami i kurczakiem to przepis na pierwsze danie przygotowywane wczesną wiosną z młodych pokrzyw. W tym okresie zawiera maksymalną ilość składników odżywczych. Gotowanie nie jest szczególnie trudne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 36 % 8 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę pokrzywową z jajkiem, ziemniakami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Do bulionu weź dowolne części kurczaka, mam golenie, ale uda, filet i szkielet pozostały po filetowaniu będą działać. Jajka wstępnie ugotować. Narwij młode pokrzywy, próbując wziąć tylko górne świeże pędy. Bądź ostrożny, pali się mocno, używaj rękawiczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim napełnij podudzia zimną, czystą wodą i umieść garnek z nimi na małym ogniu do gotowania. Gdy bulion się zagotuje, przygotuj pokrzywy. Włóż go do miski, napełnij zimną wodą i odpowiednio spłucz, aby zmyć brud i piasek. Następnie spuść wodę. Zrób to wszystko w rękawiczkach, pokrzywa wciąż się pali. Aby go pozbyć, zalej pokrzywy wrzącą wodą i trzymaj w niej przez minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź wrzącą wodę z pokrzywy, Zbierz samą trawę w kępę i lekko wyciśnij. Pokrój pokrzywy dość drobno, gdy kroi się warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz koperek wodą, osusz, a także drobno posiekaj nożem. Zamiast kopru (lub wraz z nim) możesz wziąć dowolne inne warzywa. Na razie odłóż pokrzywy i koperek na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie bulion się zagotuje, usuń z niego piankę łyżką cedzakową. Dodaj sól, zmniejsz ogień i gotuj bulion pod zamkniętą pokrywką przez 30-40 minut, w zależności od części kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj warzywa. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj, obierz i pokrój marchewki na małe kawałki. Lub zetrzyj na grubej tarce, jak wolisz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w dużą kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jajka obrać i pokroić w kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bulion jest już ugotowany przez określony czas, wrzuć do niego ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A potem cebula z marchewką. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 15 minut, ziemniaki powinny być miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj posiekane jajka do zupy. Poczekaj, aż się zagotuje, gotuj przez kilka minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj posiekane pokrzywy i koperek. Wymieszać. Ponownie poczekaj, aż zupa się zagotuje i natychmiast wyłącz ogień — w ten sposób zachowasz kolor pokrzywy i witaminy. Przykryj garnek pokrywką i przytrzymaj przez 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj zupę na stole ze śmietaną i chlebem żytnim. Smacznego!

pierwszy raz ugotowałem zupę z pokrzywy, bardzo mi się podobało. Smak jest delikatny, delikatny, ale jednocześnie bogaty w zioła.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy