kasza manna na mleku bez grudek

najszybsze śniadanie dla dzieci i dorosłych to kasza manna bez grudek. Kasza manna jest zwykle zalecana do gotowania, wlewając semolinę cienkim strumieniem do wrzącego mleka. Ile razy próbowałem-grudki ciągle pozostają. Więc nauczyłem się gotować na swój sposób. Teraz nigdy nie ma grudki! Dzielę się z wami przepisem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 52 % 16 g
179 kcal
IG: 24 / 47 / 29

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę mannę w mleku bez grudek? Aby przygotować kaszę mannę, przygotuj wszystkie składniki. Mleko do owsianki można użyć dowolnej zawartości tłuszczu. Ale jeśli przestrzegasz diety, użyj mniej tłustego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania owsianki wygodnie jest używać aluminiowych naczyń lub patelni z grubym dnem. Mam to aluminiowe wiadro. W szkliwie owsianka może się spalić. Wlej odpowiednią ilość mleka do kadzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj łyżkę cukru i szczyptę soli do mleka. Dodana sól z jednej strony podkreśla smak cukru, ale z drugiej podkreśla słodycz owsianki. Jak na mój gust ta ilość cukru wystarczy. Kierujesz się swoim gustem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj semolinę do zimnego mleka. Wymieszaj i podpal kadzi. Jeśli lubisz bardziej płynną owsiankę, wystarczy tylko 2 łyżki płatków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu doprowadź wszystko do wrzenia. Po ugotowaniu owsianka stopniowo stanie się gęsta. Gotuj dosłownie przez 20-30 sekund i zdejmij z ognia. Po prostu nie przestawaj mieszać owsianki, w przeciwnym razie dostaniesz jedną dużą grudkę. Stanie i czekanie na gotowanie przez 1-2 minuty wcale nie jest trudne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotową owsiankę do przygotowanego talerza i poczęstuj się. Kasza manna jest smaczna świeżo przygotowana. Jeśli zostawisz go do ostygnięcia, stanie się gęsty i moim zdaniem niezbyt smaczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gorącą owsiankę bez grudek odrobiną masła lub świeżych jagód. Smacznego!

w ten sposób wygodnie jest gotować owsiankę bez grudek na 1-3 porcje. Jeśli ugotujesz go w dużej objętości, to oczywiście stanie, aby wymieszać 2-3 litry mleka, będzie uciążliwe. Wtedy tak, lepiej wlać płatki do wrzącego mleka, tworząc w nim wirujący lejek. Ale pod koniec gotowania będzie można użyć miksera, aby był bardziej jednorodny. Po użyciu miksera grudki nie będą miały ani jednej szansy.
dla smaku możesz dodać szczyptę waniliny lub cukru waniliowego do owsianki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy